Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minder pakketten aangevraagd voor vuurwerkvrije straat

24 december 2019, 19.11 uur · Aangepast 24 december 2019, 21.19 uur · Door Redactie

Er zijn dit jaar minder anti-vuurwerkpakketten verkocht dan vorig jaar. In 2018 waren dat er 212, nu zijn het er 151. In de pakketten zitten borden en posters die duidelijk maken dat vuurwerk niet gewenst is in de straat. 

Dat schrijft Het Parool. Het pakket is inmiddels niet meer aan te vragen. 

Bewoners konden de pakketten aanvragen bij de gemeente als ze liever geen vuurwerk in hun straat willen hebben. In het pakket zitten borden om de vuurwerkvrije straat aan te geven, 25 raamposters en een stappenplan.

Overleg met buurt

Het aanvragen van zo'n pakket diende in overleg met de buurt te gebeuren. Dat 151 mensen het dit jaar hebben aangevraagd, betekent niet dat evenveel straten vuurwerkvrij zullen zijn. Meerdere bewoners in een straat kunnen een pakket krijgen. De borden mogen van 29 december tot 2 januari blijven hangen. 

Eerder werd bekend dat de centrale show op de Kop van Java is afgelast omdat er onvoldoende belangstelling wordt verwacht. Wel blijkt uit onderzoek dat 81 procent van de Amsterdammers minder overlast van vuurwerk wil. 

Groengebieden  vuurwerkvrij

Behalve de anti-vuurwerkpakketten, zijn er ook 33 parken en groengebieden aangewezen als vuurwerkvrije zone. Dat is voor het eerst dit jaar. Eveneens mag er geen vuurwerk worden afgestoken rondom ziekenhuizen en rond plekken waar dieren worden opgevangen of verzorgd, zoals Artis en kinderboerderijen.