Start van hoofdcontent

Achtergrond

NL
V

Het jaar van Ramon Imamdi. Hij kampeerde weken voor het stadhuis: 'Het was de hel'

27 december 2019, 13.00 uur · Aangepast 27 december 2019, 22.27 uur · Door Redactie

In de laatste weken van 2019 blikt AT5 terug op het afgelopen jaar. Dit doen we samen met negen Amsterdammers die op een bijzondere manier in het nieuws kwamen. Vandaag Ramon Imamdi, de ex-dakloze die aandacht vroeg voor zijn situatie door wekenlang in een tentje voor het stadhuis te slapen. Dit jaar kreeg hij eindelijk een eigen woning.

Ramon werd door omstandigheden dakloos en besloot uit protest zijn tentje op te zetten voor de Stopera. Hij voelde zich in de steek gelaten door de gemeente Amsterdam. 'Een sociale huurwoning is geen luxe maar een fundamenteel recht', stond op een karton dat hij tegen zijn tent had gezet. 

Housewarming 

'Ik ga pas weg als iemand met een huurovereenkomst komt voor een twee- of een driekamerappartement', liet Ramon destijds weten. Het duurde even maar zijn actie had effect: afgelopen september, maanden nadat hij zijn tent opzette, gaf hij een housewarming in zijn nieuwe woning op het KNSM-eiland. 

Voordat hij besloot tot actie over te gaan, zat Ramon ruim een jaar in een daklozenopvang. 'Het was een hel. Toen dacht ik: als de gemeente mij op deze manier vernedert, en de Amsterdammers weten dat niet, dan gaan we het nu naar buiten brengen. Weet je gemeente Amsterdam? Ik kom in uw voortuin liggen!'

Verjaardag

Het leven in het tentje was erg zwaar. 'Ik voelde mijn voeten niet meer 's nachts. Ik heb wel ontzettend veel steun ontvangen van Amsterdammers, zonder hen had ik het niet gered.' Zo werd er taart voor Ramon gebakken op zijn 55ste verjaardag, die hij in de tent vierde. 

'De ombudsman is uiteindelijk gaan bellen, en die kwam tot de conclusie dat er een fout was gemaakt met mijn urgentieverklaring. Nu probeer ik mij te verdiepen in het daklozen- en huizenprobleem. Niemand is urgent, ook al val je dood, je bent niet urgent. Ik heb een maand moeten bivakkeren, anderen die kunnen dat misschien niet.'

Naar de maan

Voor de toekomst heeft Ramon grootse plannen. 'Ik wil een heleboel bereiken. Ik wil nog naar de maan, maar is dat haalbaar? Je moet wel realistisch blijven. Mijn droom is iets voor mezelf opzetten, een eigen bedrijf. Ik kan rekenen, ik kan businessplannen schrijven. Geld maakt niet gelukkig, maar het verlicht wel een heleboel zorgen. Ik wil graag op vakantie, of elke vrijdag naar een goed restaurantje.'

Het Jaar van Ramon Imamdi is de vierde aflevering van onze eindejaarsserie. In deel 1 spreken we met rijbaanweigeraar Martin Irrgang, in deel 2 komt het verhaal van ADM-bewoner Berk Uhm aan bod, in deel 3 blikten we met Sascha Polak terug op haar Gouden Kalf en in deel 4 spraken we met Ella Boersma, die via Tinder de liefde vond. 

 

AT5

AT5

AT5

AT5