Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstranten betuigen steun aan Oeigoeren op de Dam: 'Het zijn onmenselijke situaties'

29 december 2019, 16.35 uur · Aangepast 29 december 2019, 22.10 uur · Door Redactie

Tientallen mensen kwamen vandaag bijeen op de Dam om te demonstreren tegen de zogenoemde heropvoedingskampen in China, waar de Chinese regering systematisch Oeigoeren opsluit. Volgens onder andere Amnesty International worden de Oeigoeren onderdrukt, gediscrimineerd en ernstig mishandeld. Met het protest op de Dam hopen de demonstranten op meer internationale aandacht. 

AT5

'Er zitten miljoenen mensen in detentie- en strafkampen', vertelde een demonstrant. 'Deze mensen worden dagelijks blootgesteld aan onmenselijke situaties. Geweld, foltering, gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf. En ook executies in het openbaar, om de mensen bang te maken.'

Oeigoeren

De Oeigoeren wonen in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Het gaat om een Turkssprekende moslimminderheid die door de Chinese regering wordt gezien als afvallig.

De regering sluit de Oeigoeren daarom op in kampen waar zij, volgens Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties, worden gehersenspoeld en gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen.

'Heropvoeding'

De Oeigoeren worden niet alleen opgesloten maar ook afgeluisterd en gevolgd, zo staat op de website van Amnesty International. In Xinjiang zouden camera's met gezichtsherkenning hangen en worden naar verluidt mobiele telefoons onderzocht.

China zou hiermee als doel hebben om de Oeigoeren te 'heropvoeden', zodat ze trouw zullen zijn aan de Communistische Partij. Tegelijkertijd wordt geprobeerd om de Oeigoerse cultuur uit te roeien. 

Geen contact met familie

Ook in Amsterdam maken mensen zich hier zorgen over. Om zich uit te drukken tegen de mensonterende omstandigheden in de kampen, hadden verschillende demonstranten vandaag spandoeken of borden bij zich. Zo stond er onder andere 'Free Uyghur' te lezen op een van de borden. Bovendien had een demonstrant een spandoek gemaakt met foto's van zijn familie.

Een andere demonstrant vertelde ook over zijn familie, die daar nog woont en waar hij al tijden geen contact mee heeft. 'Ik heb al meer dan twee jaar geen contact met mijn familie. Mijn vader, moeder, drie broer en een zus. Ik ben alle contact met hen kwijtgeraakt.'

'Niet zomaar naar China'

'Ik kan eigenlijk niet anders doen dan dit', zei een jonge demonstrant. 'Ik kan niet zomaar naar China, voor mijn gevoel is dit dan het beste wat ik voor hun kan doen. Ik zal voor hen demonstreren en hopelijk luistert Nederland mee.'