Start van hoofdcontent

Stad

nl

Floradorp loopt warm voor vreugdevuur: 'Vandaag en morgen nog, dan is het de fik erin'

30 december 2019, 18.35 uur · Door Redactie

Binnen 24 uur moet alles op z'n plek liggen: bijna 2000 kerstbomen, een paar honderd pallets, knijphout en hier en daar een verdwaald meubelstuk. Om dat voor elkaar te krijgen zijn de Floradorpers in alle vroegte begonnen met het verder opbouwen van de stapel.

Vier dagen geleden stonden de kerstbomen nog met ballen en slingers opgetuigd in de woonkamer; nu worden ze met vrachtwagens naar Floradorp gereden.

De bomen komen niet alleen uit woningen, maar bijvoorbeeld ook uit bouw- of tuincentra uit zo ongeveer heel Noord-Holland. 'De radius ligt ongeveer van Alkmaar tot Vleuten. We hadden ook naar Den Haag kunnen bellen, maar dat doen we maar niet', vertelt organisator Patrick van Bronswijk met een knipoog.

Want of de bomen al die kilometers waard zijn, is volgens van Bronswijk geen vraag: 'De bomen krijgen elke dag lieve woorden. Het is een soort eerbetoon, we houden van die boompies.' Één boom, van zo'n 7 á 8 meter lang, zal dit jaar de mooiste plek krijgen: als piek. 

Vandaag komen er zo'n 1200 bomen binnen, morgen verwacht de organisator er nog meer. Mensen mogen namelijk nog altijd nieuwe bomen komen brengen tijdens het 'Oliebollen- & Appelflappenmoment'. In buurthuis Het Anker kun je dan je boom komen brengen. In ruil daarvoor krijg je een oliebol.