Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deadline overstappen op eeuwigdurende erfpacht met week verlengd

31 december 2019, 10.12 uur · Aangepast 31 december 2019, 10.55 uur · Door Redactie

De gemeente verlengt de termijn waarin onder gunstige voorwaarden overgestapt kan worden op eeuwigdurende erfpacht met een week. Dit vanwege de problemen die er zijn met het online overstapportaal.

Meerdere erfpachters lieten gisteren aan AT5 weten dat het inlogscherm meestal niet bereikbaar was. Mocht dat wel zo zijn, dan volgde er na het inloggen vaak een foutmelding.

Wethouder Marieke van Doorninck beaamt de problemen vandaag, en verlengt daarom de aanvraagtermijn. 'Hoewel er op 30 december nog zo’n 3000 overstapaanvragen zijn binnengekomen, kregen sommige erfpachters foutmeldingen of werkte het portaal traag. Ik wil niet dat erfpachters de dupe worden van een storing aan het portaal. Door de huidige gunstige voorwaarden te verlengen, bieden we de erfpachters die dat willen verlengd de mogelijkheid hun aanvraag in het portaal te doen.'

Volgens de gemeente kan het op dit moment nog altijd voorkomen dat erfpachters een foutmelding krijgen bij het inloggen in het portaal. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

Korting

De eigenaren van bijna 160.000 Amsterdamse woningen komen in aanmerking voor een korting van zo'n 10 procent als ze later daadwerkelijk overstappen naar het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht. Doen ze de aanvraag na de deadline, dan vervalt de korting en kan het zijn dat er zo'n duizenden of zelfs tienduizenden euro's meer moet worden betaald.