Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

OM blundert opnieuw met verspreiden foto kroongetuige Nabil B.

31 december 2019, 11.03 uur · Aangepast 31 december 2019, 11.28 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft wederom per ongeluk een foto van kroongetuige Nabil B. verspreid.

AT5 / Luuk Koenen

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket bevestigt tegenover AT5 dat dit inderdaad gebeurd is. De foto stond op een DVD die vorige week naar de advocaten van de betrokkenen in de zaak en naar de rechtbank is verstuurd. 

Quote

'Hier bieden wij onze excuses voor aan. Het is een fout die wij als heel vervelend ervaren'

wim de bruin, landelijk parket

'Daar zat een bestandje bij waarin dezelfde foto stond die eerder ook al per abuis verspreid is', zegt De Bruin. 'Hier bieden wij onze excuses voor aan. Het is een fout die wij als heel vervelend ervaren. Vanmorgen is in een mail aan alle geadresseerden gevraagd om de DVD om te ruilen.'

In april van vorig jaar zat de foto per ongeluk dus al eens in de strafdossiers van alle verdachten waartegen Nabil B. getuigt. Misdaadjournalist John van den Heuvel liet toen aan AT5 weten de fout niet te begrijpen. 'Heel slordig, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.'

Zichtbaar tijdens proces

Eerder deze maand was B. kort in beeld tijden het proces in de rechtbank op Schiphol. De kroongetuige had via videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Per ongeluk was hij in een hoekje van het beeldscherm te zien in de zittingszaal. 'Dit had nooit mogen gebeuren', zei een woordvoerder van de rechtbank toen.   

B. is kroongetuige in de omvangrijke liquidatiezaak Marengo, met de deze maand opgepakte Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Eerder werden de broer van B., Redouan, en de advocaat van B., Derk Wiersum, geliquideerd.