Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Te weinig oplaadpunten voor elektrische boten in de stad'

2 januari 2020, 07.03 uur · Aangepast 2 januari 2020, 07.15 uur · Door Redactie

Amsterdam heeft veel te weinig oplaadpunten voor de elektrische pleziervaart. Dat zeggen booteigenaren en het bedrijf New Electric. Zij vrezen dat als niet veel meer haast wordt gemaakt met de aanleg hiervan, het doel om de pleziervaart in de binnenstad vóór 2025 uitstootvrij te maken niet haalbaar is.

De gemeente wil dat de gehele Amsterdamse pleziervaart over tien jaar uitstootvrij is. In 2025 geldt dit al voor de binnenstad; bootjes met een verbrandingsmotor komen dan het stadscentrum niet meer in.

Centrumbewoner Lindsay Schrader besloot hier alvast naar te handelen, maar zit nu met een probleem. Zijn boot is nu elektrisch, maar er zijn nergens oplaadpunten in de buurt van zijn huis. 'Het grootste probleem is het aantal oplaadpunten bij mij in de buurt. Als ik nu wil varen, dan moet ik mijn boot ophalen van ver buiten het centrum', legt Lindsay uit. 

Bij New Electric, een bedrijf dat boten  met een verbrandingsmotor ombouwt een met een elektrische, horen ze dit probleem vaak. 'Wij zien dat veel aanvragen binnenkomen en veel mensen geïnteresseerd zijn. Maar als ze erachter komen dat je feitelijk niet kan opladen in het centrum dan houdt het eigenlijk op', vertelt directeur Anne Kloppenborg.

Volgens Kloppenburg kan een klein bootje nog wel een accu meenemen naar een oplader die binnen ligt. 'Maar een kruiser, bakdekker of sloep in de stad zal toch echt een stekker aan wal moeten hebben.'

Quote

'Als ze erachter komen dat je feitelijk niet kan opladen in het centrum dan houdt het eigenlijk op'

Anne Kloppenborg, directeur New Electric

De gemeente zal in 2020 een concessie uitbesteden aan een partij die maximaal honderd oplaadpunten mag gaan aanleggen en exploiteren in de stad. Maar dit duurt volgens Kloppenborg veel te lang. 'Wij zijn bang dat de eerste palen dan pas eind 2021 klaar zijn. En op die korte termijn gaan we het denk ik niet redden om alles in 2025 elektrisch te hebben.'

De gemeente laat in een reactie weten in gesprek te gaan met de pleziervaart en jachthavens in de stad. Samen moeten dan de benodigde stappen worden bepaald die nodig zijn om de gestelde doelen voor de pleziervaart te kunnen halen.