Start van hoofdcontent

112

nl

Bombrieven verstuurd aan hotel en tankstation in Amsterdam

2 januari 2020, 18.34 uur · Aangepast 2 januari 2020, 19.30 uur · Door Redactie

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden in één week tijd bezorgd bij een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.

AT5 / Luuk Koenen

De explosieven in de brieven zijn niet afgegaan, maar hadden volgens de politie zeer zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De recherche houdt er ernstig rekening mee dat de brieven van een en dezelfde afzender afkomstig zijn.

De recherche heeft de zaak in onderzoek en de bombrieven worden nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken.

Afzender CIB

Op de brieven staat als afzender het CIB (Centraal Invorderings Bureau) in Rotterdam vermeld. Op het hoofdkantoor van het CIB zelf is vandaag ook een verdachte brief aangetroffen, waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan.

Het CIB heeft volgens de recherche geen verdere betrokkenheid bij de zaak. De politie waarschuwt om goed op te letten als er een brief binnenkomt met een verdikking erin, waarbij de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op de envelop zijn geplakt. 'Open deze brief dan niet en bel direct 112.'