Start van hoofdcontent

Politiek

nl

80 procent van de erfpachters is van plan om over te stappen

3 januari 2020, 17.10 uur · Door Redactie

Zo'n 80 procent van de erfpachters heeft inmiddels een aanvraag gedaan om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht, of een aanvraagdatum geregistreerd. 

Tot 8 januari kunnen ze tegen gunstige voorwaarden overstappen op het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht. Eerder stond de deadline op 31 december, maar erfpachters kregen meer tijd nadat bleek dat ze te maken kregen met foutmeldingen en een traagwerkend portaal. 

'Erfpachters mogen niet de dupe worden van problemen met het portaal', verklaart verantwoordelijk wethouder Van Doorninck in een brief. 

Aantal overstapaanvragen

Volgens haar zijn er tot 2 januari zo'n 119.000 overstapaanvragen binnengekomen. Daarnaast is voor ongeveer 27.000 erfpachtrechten een aanvraagdatum geregistreerd en zijn er circa 16.000 aanvraagformulieren ingevuld.

Mogelijk is er daarbij wel sprake van overlap: naar verwachting zijn er erfpachters die eerst een aanvraagformulier hebben ingevuld en op een later moment hun aanvraagdatum hebben geregistreerd.

Vooral de afgelopen weken meldden veel erfpachters zich aan. In deze periode is een duidelijke piek zichtbaar. 

Update

Van Doorninck stuurt voor de commissievergadering op 15 januari een update, waarin bekendgemaakt wordt hoeveel aanvragen er tot 8 januari zijn binnengekomen.