Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'Advocaat Taghi wil weten wie raadslieden kroongetuige zijn'

3 januari 2020, 22.41 uur · Aangepast 3 januari 2020, 22.54 uur · Door Redactie

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, maakt bezwaar tegen het anoniem houden van de nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B.

AT5

Dat zegt ze tegen de NOS. Komende week wordt Nabil B. verhoord over de verklaringen die hij heeft afgelegd tegen Taghi. B. beschuldigt hem en zijn medeverdachten van een groot aantal liquidaties.

Weski wil kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap verklaart, of mogelijk heeft overlegd met zijn advocaten of anderen.

'Wettelijk mag het niet'

Bovendien mag het anoniem houden van advocaten volgens Weski wettelijk niet. Ze heeft er weinig vertrouwen in dat de identiteit van de nieuwe advocaten geheim blijft. Het Openbaar Ministerie heeft al twee keer geblunderd door een foto van kroongetuige Nabil B. te verspreiden.

Het is voor het eerst dat in Nederland raadslieden anoniem blijven. De advocaten zijn niet aanwezig bij verhoren en zijn mogelijk alleen via stemvervormers te horen. De rechtbank zegt tegen de NOS dat nog niet is besloten of de maatregel behalve tijdens de verhoren van komende week ook voor de rest van het proces gaat gelden.

Marengo-proces

Het Marengo-proces, waarin meerdere moorden en liquidatiepogingen worden behandeld, gaat op 27 en 28 februari verder. In totaal staan er zestien verdachten terecht.