Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plein op Zuidas vernoemd naar prinses Amalia

6 januari 2020, 16.17 uur · Door Redactie

Een plein op de Zuidas zal binnenkort worden vernoemd naar prinses Amalia. Dat heeft de gemeente besloten.  

Google Maps

Het plein is gelegen aan de noordzijde van station Zuid en had hiervoor nog niet echt een naam, al werd de plek wel eens 'Vijfhoek' genoemd.

'Nu het plein steeds drukker is geworden door de nieuwe inrichting en steeds vaker gebruikt wordt om te spelen of te lunchen, werd het tijd voor een echte naam', staat op een blog over de ontwikkeling van de Zuidas. 

Procedure

Voor het besluit over de naamgeving genomen werd, is de koninklijke naam eerst voorgedragen aan de afdeling Basisinformatie van de gemeente. Vervolgens heeft de commissie Naamgeving Openbare Ruimten daar een positief advies over uitgebracht.

Uiteindelijk oordeelde het college dat het plein inderdaad vernoemd zal worden naar prinses Amalia. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog wel onduidelijk.

Amalia

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje-Nassau (roepnaam Amalia) is de oudste dochter van van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De prinses - eerste in lijn van troonopvolging - is onlangs 16 jaar geworden. 

In Amsterdam is er verder nog geen straat of plein naar haar vernoemd. Wel is er een Amaliastraat te vinden in West, maar deze verwijst naar Amalia van Solms: de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik.