Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo kwam er een jaar geleden een einde aan de vrijplaats ADM

7 januari 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het is vandaag precies een jaar geleden dat het gekraakte ADM-terrein werd ontruimd. Een deel van de bewoners vertrok daarna naar een door de gemeente klaargemaakt terrein in Noord. 

Iets na negen uur in de ochtend meldden handhavers van de gemeente en politieagenten zich aan de poort van het ADM-terrein. De poort werd met een slijptol open gemaakt.

Bewoners hadden al meerdere keren te horen gekregen dat ze weg moesten.Toch waren er ongeveer vijftig ADM'ers gebleven. Uit protest staken sommigen een toren in brand en zo'n vijftien bewoners ketenden zich vast.

AT5

Het was niet de eerste keer dat handhavers zich bij de poort meldden. In de dagen voor de ontruiming weigerden de ADM'ers hen echter binnen te laten. 'Handhaving binnenlaten is meewerken aan de ontruiming en dat doen we dus niet', zei een van hen. 

Het terrein werd ontruimd omdat de eigenaar, Chidda Vastgoed B.V., er een scheepswerf wilde beginnen. De bewoners woonden er illegaal en ook hun andere activiteiten, zoals het organiseren van feesten, waren in strijd met het bestemmingsplan. In de zomer van 2018 oordeelde de Raad van State dat de bewoners op eerste kerstdag weg moesten zijn.

De Verloren Vrijstaat
Over het ADM-terrein en zijn (voormalige) bewoners maakte AT5 de zesdelige reeks De Verloren Vrijstaat. Al deze afleveringen zijn terug te kijken via AT5.nl of YouTube.

De gemeente bood de enkele tientallen bewoners, inclusief de gezinnen, een nieuwe plek op de slibvelden in Noord aan. Zij mogen daar maximaal twee jaar verblijven mits ze geen overlast veroorzaken. Niet alle buurtbewoners waren er even blij mee.

De ADM-ers zelf lieten zich in de weken voor de ontruiming niet erg enthousiast uit over het terrein. Ze gaven zelf aan dat ze misschien een andere plek zouden gaan kraken. De gemeente waarschuwde bedrijven in de buurt per brief.

API

Uiteindelijk bleken veel bewoners na de ontruiming toch naar de Slibvelden te vertrekken. 'We gaan er wel weer wat van maken', stelde een van hen. 'Het is wel goed, maar de omstandigheden zijn niet echt optimaal.'

De eigenaar van het ADM-terrein begon in de avond en nacht na de ontruiming al met de sloop van de achtergelaten spullen van de ADM'ers. Zij hadden van de gemeente tot zondag gekregen om die spullen op te halen. 

AT5

'Wij hebben ons verbaasd. Het was onnodig. De eigenaar heeft afspraken met ons geschonden', zei burgemeester Halsema een paar dagen later over het sloopwerk

Op verzoek van meerdere politieke partijen liet ze een onderzoek doen naar de kosten van de ontruiming. Uit een WOB-verzoek bleek later dat het de gemeente ongeveer 450.000 euro heeft gekost.

Inmiddels wonen ongeveer veertig voormalige ADM'ers al een jaar op de slibvelden. 'Het wil hier wel een beetje lukken', aldus een van hen.