Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Advocaat Keith Bakker niet verbaasd over uitspraak: 'Het is een rituele dans'

8 januari 2020, 18.40 uur · Aangepast 8 januari 2020, 19.18 uur · Door Redactie

De advocaat van Keith Bakker zegt de uitspraak van de rechter vandaag wel te hebben verwacht. Hij deed een verzoek om zijn cliënt het proces in vrijheid te laten afwachten, maar dat werd niet ingewilligd. 'Zo gaat dat nou eenmaal in Nederland.'

Bakker zit sinds 1 oktober 2019 in voorlopige hechtenis. 'Ik had dan ook niet verwacht dat de rechter daar opeens een andere beslissing over zou maken. Al heb ik geen argumenten gehoord over waarom ze hem dan vast moeten houden', stelt raadsman Patrick van der Meij.

Ontkent

Tijdens de zitting benadrukte de rechtbank onder meer dat er in de zaak ernstige feiten worden behandeld en dat het strafproces belangrijker is dan de wensen van de zedenverdachte. 

Maar volgens Van der Meij heeft zijn cliënt die ernstige feiten duidelijk ontkend. Zo stelt Bakker dat hij geen seks met het meisje heeft gehad voordat zij 18 jaar werd. Daarnaast trad de verdachte naar eigen zeggen niet op als haar therapeut, in tegenstelling tot wat het OM betoogde.

Volgens justitie zag het meisje Bakker namelijk als haar hulpverlener, die daarmee zijn beroepsverbod zou hebben geschonden. 

'Leggen van puzzelstukjes'

'De uitspraak is ten eerste heel zwaar voor mijn cliënt. Daarnaast zou alles veel makkelijker zijn als hij op vrije voeten was. Dan kan hij eenvoudiger contact leggen met zijn raadsman en helpen bij het leggen van puzzelstukjes. Hij weet tenslotte hoe het precies zit', aldus Van der Meij. 

Inhoudelijke behandeling

De advocaat kijkt vooral uit naar de inhoudelijke behandeling op 20 maart. 'De uitkomst van de pro forma zitting zegt nog niks. Het is een rituele dans, waarbij de advocaat en het OM hun zegje doen. Maar bij de inhoudelijke behandeling moet je wel echt op de details ingaan.'

Op de vraag of hij verwacht dat zijn cliënt vrijgesproken wordt, wil Van der Meij verder niet ingaan. 'Ik ben geen Holland Casino. Maar ik hoop het wel, voor mijn cliënt en voor het punt dat we maken.'