Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad ontstemd over vertrekregelingen ambtenaren

8 januari 2020, 23.08 uur · Aangepast 9 januari 2020, 09.31 uur · Door Redactie

Raadsleden van zowel coalitie- als oppositiepartijen waren vandaag zeer ontstemd over een  gepubliceerd rapport over de vertrekregelingen van ambtenaren binnen de gemeente. 

Tijdens een vergadering van de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering werd vanmiddag gedebatteerd over dit rapport. 

Aanleiding van het onderzoeksrapport was de ophef over de vertrekregeling van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils. Hij kreeg een ontslagvergoeding van 75.000 euro. Ook was er onduidelijkheid over de uren die hij gewerkt zou hebben, er was daarover in ieder geval niets bijgehouden. 

De ChristenUnie bekritiseerde de onduidelijkheid over het aantal vertrekregelingen dat vanuit de gemeente werd uitgekeerd. Ook kwamen er verschillende cijfers naar boven. Als voorbeeld nam de CU de uitkomsten van het WOB-verzoek van De Telegraaf, waarin andere data en cijfers stonden dan in het rapport van een onafhankelijke commissie. Ook is een aantal documenten over de vertrekregeling niet aan de krant verstuurd.

De SP noemt vooral het hoge bedrag van de vertrekregelingen 'schandalig'. 'Dat mensen zomaar hun zakken aan het vullen zijn, kan natuurlijk niet.' Ook vindt de SP dat oud-medewerkers die geen recht hadden op de vertrekregeling, dit moeten terugbetalen. 

Tijdsregistratiesysteem

De VVD vond de beantwoording van schriftelijke vragen aan wethouder Meliani maar matig. Als voorbeeld noemt VVD-raadslid Rik Torn het tijdsregistratiesysteem. Gemeentesecretaris Van Gils zou zijn uren niet geregistreerd hebben. Op vragen van de raad reageerde de wethouder met het argument dat het registratiesysteem niet gebruikt werd door de afdeling waar de Van Gils werkte.' Torn vraagt zich af waarom dat zo was. 

Ook vraagt Torn zich af of het klopt dat Van Gils steeds minder opdrachten kreeg. Als antwoord op die vraag gaf het college aan dat er geen documenten zijn waaruit dat blijkt. 'Maar de vraag is natuurlijk of het feitelijk zo is, niet of er geen documenten van zijn.'

'Soepzooitje'

Ook GroenLinks is niet blij met de uitkomsten van het rapport. 'Dit geeft aan dat het een ratjetoe is van hoe de gemeente als werkgever is omgegaan met de directeuren.' Daarnaast geeft Lene Grooten van die partij aan dat ze het zorgelijk vindt dat de urenregistratie op verschillende manieren door meerdere personen is vastgelegd. Ze concludeert dan ook dat het geen vaste procedures heeft gevolgd.

Ook de PvdA reageert verbolgen: 'Het is eigenlijk gewoon een soepzooitje, dit beleid', zegt PvdA-raadslid Carolien de Heer. Zij concludeert dat de gemeente niet goed is in het controleren van hun eigen administratie. Ook vindt ze het nieuwe beleid van de gemeente, dat dit voorjaar ingaat, te laat wordt ingevoerd.

Reactie Meliani

Wethouder Touria Meliani erkent dat de informatievoorziening niet op orde was en betreurt deze gang van zaken. Zij geeft aan dat de informatie niet op een hoop lag en om die reden niet in een keer naar boven te halen was. 

Tegelijkertijd geeft Meliani aan dat het 'zwart-wit-frame' van de media niet klopt en dat een vertrekregeling soms nodig is. 'Er zijn ook mensen die heel hard werken en niet graaien. En dan doen ze voor ons en onze stad.' Om die reden vindt de wethouder een nuance op z'n plaats. 'Als we zo zwart-wit denken, zorgt dit ervoor dat werknemers zich niet veilig en niet erkend voelen.'

'Vertrekregelingen zijn niet altijd fout, maar moeten zorgvuldig, navolgbaar en transparant.' In het voorjaar komt de wethouder met nieuw beleid.