Stad

Nieuwe 15G-trams vanaf april in dienstregeling

9 januari 2020, 13.39 uur · Aangepast 9 januari 2020, 14.26 uur
Door Redactie · Foto: GVB

Whatsapp

Wie zich af en toe in de binnenstad begeeft, heeft de 15G-tram ongetwijfeld al eens zien rijden. Het laatste half jaar wordt er uitgebreid met de nieuwe tram getest. Het GVB verwacht in april de eerste negen trams in de dienstregeling op te nemen.

Inmiddels zijn er zes van de nieuwe trams in Nederland. Een daarvan is inmiddels ook echt in handen van het GVB, dat wil zeggen dat die officieel is overgenomen van de Spaanse fabrikant CAF. Die tram is ook bestickerd en zien Amsterdammers momenteel al rondrijden door de stad.. De komende weken wordt er gewerkt om ook de andere trams in handen te krijgen.

Het GVB had eerder de verwachting dat de eerste trams eind 2019 in de dienstregeling konden worden opgenomen, maar nu schat de vervoerder in dat het april 2020 wordt. Een woordvoerder wil niet spreken van een vertraging, maar van 'een andere inschatting'. Er zouden bij het testen dan ook geen problemen zijn ontstaan waardoor de verwachting is bijgesteld.

GVB
GVB

R-net-kleur

Op welke lijn de nieuwe trams in april gaan rijden is nog niet zeker. Wel is duidelijk dat de trams worden bestickerd in rood/grijze R-net-kleuren. Dat is omdat de trams eind 2020 zullen gaan rijden op de vernieuwde Amstelveenlijn. De trams die in de toekomst door de binnenstad gaan rijden worden blauw/wit.

In opdracht van Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam heeft het GVB in totaal 63 nieuwe trams besteld, met een optie tot nog eens 60 extra trams. Naar verwachting zijn alle trams in 2022 afgeleverd.

15G

De nieuwe tram is 30 meter lang, heeft 50 zitplaatsen en 125 staanplaatsen. De tram draagt de naam 15G omdat hij tot de vijftiende generatie gelede trams van het GVB behoort.

Whatsapp