Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie tegen ondernemers: neem verantwoordelijkheid bij verkoop steekwapens

9 januari 2020, 19.32 uur · Door Redactie

Kinderen die met kapmessen van soms wel 60 centimeter over straat gaan. Om stoer te doen, elkaar te bedreigen of mensen te beroven. De politie komt het de laatste tijd steeds vaker tegen. Ook in Zuid zijn meerdere incidenten geweest. De chef van dat politiedistrict roept ouders, maar ook webshops en ondernemers van zogenoemde dumpstores nu op hun verantwoordelijkheid te nemen. 

Directe aanleiding voor de oproep is de aanhouding van vijf jongens in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar in Oud-Zuid, afgelopen zondag. De groep werd opgepakt op verdenking van een straatroof in de Gerrit van der Veenstraat. Toen een agent de tas van één van de tieners openmaakte, trof hij een compleet wapenarsenaal aan. 

'Ik hoor van jeugd en-schoolagenten dat het heel normaal wordt onder jongeren om wapens bij je te dragen. En niet een klein mesje, maar echt grote steekwapens', zo vertelt Sander van de Koot, districtschef Zuid, waar ook Aalsmeer en Uithoorn onder vallen. 

Hij maakt zich zorgen over jongeren die zich zouden laten inspireren door gewelddadige videoclips. 'In sommige muziekclips wordt het heel normaal gevonden om steekwapens bij je te hebben. Geweld wordt verheerlijkt', aldus Van de Koot.

Quote

'In sommige muziekclips wordt het heel normaal gevonden om steekwapens bij je te hebben'

SANDER VAN DE KOOT, CHEF POLITIEDISTRICT ZUID

In september vorig jaar kwam een 18-jarige rapper om het leven toen hij werd doodgestoken bij de flat Florijn in Zuidoost. Politie en justitie denken dat zijn dood het gevolg is van een conflict tussen rivaliserende jeugdgroepen waarbij zogenoemde drill music een rol speelde. 

Afgelopen zomer was het raak bij de RAI. Op het Europaplein was op 25 juli een confrontatie tussen twee rivaliserende groepen met soortgelijke steekwapens. Daar zijn toen ook gewonden bij gevallen, zo laat de politie vandaag aan AT5 weten. 

Quote

'Wees bewust wat er in een pakketje zit en je eigen huis binnenkomt

SANDER VAN DE KOOT, CHEF POLITIEDISTRICT ZUID

Van de Koot maakt zich met name zorgen over het feit dat jongeren eenvoudig aan dit soort steekwapens kunnen komen. Op webshops zijn allerlei messen te vinden, die je met een paar muisklikken besteld hebt. 'Wees bewust wat er in een pakketje zit en je eigen huis binnenkomt. Controleer het en vraag aan je kinderen wat erin zit.'

'We zien het ook in de stad, bij zogenoemde dumpstores waar legerspullen worden verkocht', zegt Van de Koot. 'Ook daar kan je dit soort wapens kopen. De oproep doen we dus ook aan ondernemers: als jongeren bij je komen om dit soort wapens te kopen, doen ze dat niet om hun moeder te helpen met de aardappels te schillen. Daar mag je je echt bewust van zijn en ook daarin je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.'

De zondag aangetroffen steekwapens zullen worden vernietigd. De jongen van 11 is te jong om zich voor een rechter te verantwoorden. Dat kan in Nederland pas vanaf je twaalfde. Wat er precies met hem gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De rest zal waarschijnlijk strafrechterlijk worden vervolgd.