Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat start zaak tegen verhuurders die weigeren loden leidingen te vervangen

10 januari 2020, 18.15 uur · Door Redactie

Er komt een rechtszaak tegen verhuurders die weigeren om loden waterleidingen te vervangen. Het gaat om woningen waarbij de hoeveelheid lood in het water boven de maximaal toegestane hoeveelheid zit.

AT5

De grens voor lood in je drinkwater is 10 microgram per liter, daarboven kunnen gezondheidsproblemen optreden. Veel Amsterdammers hebben meer lood in hun water dan dat, maar sommige verhuurders vertikken het om de leidingen te vervangen. 

'We willen proberen om de verhuurder te dwingen de loden leidingen te vervangen door normale leidingen, zodat huurders niet met het gevaarlijke lood in het water geconfronteerd worden', zegt advocaat Boris den Hartog. Hij gaat een rechtszaak aanspannen tegen verhuurders die niet meewerken.

'Wij stellen: het is gebrek. Dat gebrek moet verholpen worden en we denken dat de rechter dat standpunt wel gaat volgen', zegt Den Hartog. In het 'Gebrekenboek' van de Huurcommissie staat inderdaad dat loodverontreiniging een gebrek kan zijn.

Uit het 'Gebrekenboek' van de Huurcommissie:

Het leidingwater van de inpandige drinkwaterinstallatie in de woonruimte heeft op een tappunt een loodverontreiniging van meer dan 10 microgram per liter leidingwater.

Het is niet de eerste keer dat gekeken wordt naar het dwingen van verhuurders tot het vervangen van deze leidingen. Ook de gemeente heeft dat geprobeerd, door een verhuurder te sommeren aan zijn zorgplicht te voldoen. Daar ging de rechter toen niet in mee, liet burgemeester Halsema eind vorig jaar weten. 

Burgemeester Halsema schreef in november aan de raad: 

'Een eerdere poging van de gemeente Amsterdam om een eigenaar te verplichten tot het vervangen van de loden leidingen op basis van de zorgplicht in de Woningwet, hield voor de rechter geen stand.'

Omdat Den Hartog zich dus niet richt op de zorgplicht, maar op het gebrek van de woning, zal de rechter opnieuw naar de zaak moeten kijken.

Huurders bundelen

Via het kantoor van Den Hartog, AKDP Advocaten, kunnen huurders die problemen hebben met hun leidingen zich melden. 'Wij gaan die mensen bundelen om een actie bij de rechter te beginnen', besluit Den Hartog.