Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners doen laatste poging om arbeidershuisjes in Nieuw-Sloten te behouden

12 januari 2020, 18.35 uur · Door Redactie

De sloop van de 400 jaar oude arbeidershuisjes aan de Sloterweg lijkt na een vijf jaar durende strijd toch door te gaan. Buurtbewoners zijn sinds 2016 bezig om de sloop tegen te houden en doen een laatste poging om de gemeente op andere gedachten te brengen.

AT5

Stadsherstel zou de huisjes graag overnemen, restaureren en verhuren aan starters, maar de gemeente is eigenaar van de huisjes en wil hier graag kavels aanleggen waar kopers hun eigen huis op kunnen bouwen. 

Ontzettend zonde, vinden de buurtbewoners. 'Dit is een heel gewoon arbeidershuisje dat een paar eeuwen geleden zo normaal was, maar wat in onze omgeving totaal verdwenen is', zegt buurtbewoner Nico Jansen. 'Dit is dus zeldzaam geworden. En alles wat zeldzaam is, heeft waarde.'

Aanvraag monumentale status

Jansen zet zich al vijf jaar samen met de andere buurtbewoners in voor het behoud van de huisjes. Eerder is een aanvraag gedaan bij de gemeente om een monumentale status te verkrijgen, maar dat verzoek werd van tafel geveegd.

Nu probeert de buurt de sloop tegen te houden door een andere locatie aan te wijzen. 'Wij willen een alternatief aanbieden voor de kavels die de gemeente hier heeft gepland', gaat Jansen verder. 'Dat zou iets verderop mogelijk zijn aan de Sloterweg, ter hoogte van park Haagseweg. Daar is de ruimte.'

Stadsherstel

Er lijkt nog een klein beetje hoop te zijn voor de huisjes. Stadsherstel heeft aangegeven dat ze de huisjes willen overnemen en restaureren. En volgens Buurtbewoner Björn Warning ontstaat er ook bij de gemeente steeds meer het besef dat de huisjes van grote waarde zijn.

Het is nu aan de gemeente om te bepalen wat er met de huisjes gaat gebeuren. In een laatste reactie richting AT5 heeft de gemeente aangegeven dat de sloop vooralsnog gewoon doorgaat.