Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klanten van de Voedselbank in Zuid kunnen voortaan zelf kiezen wat ze willen eten

15 januari 2020, 17.33 uur · Aangepast 15 januari 2020, 17.57 uur · Door Redactie

Een primeur voor de Voedselbank in de Lutmastraat in Zuid. In plaats van een krat met eten naar huis nemen, kunnen klanten hun eten zelf uitzoeken, net als in een supermarkt. 'De kans is groot dat mensen op deze manier ook gezonder gaan eten', zegt Mike, coördinator van de locatie in Zuid. 

AT5

Momenteel maken drieduizend Amsterdammers gebruik  van de voedselbank. 'Iedereen die hier binnenkomt reageert eigenlijk hetzelfde, ze zijn blij dat ze mogen kiezen', zegt coördinator Mike. 'Het voordeel van het supermarktconcept is dat mensen precies kunnen kiezen wat ze nodig hebben. Als mensen een krat krijgen, zoals het nog bij de andere locaties in de stad gaat, zitten er altijd spullen tussen die ze niet gebruiken, dat is zonde.'

Quote

'Door financiële problemen ben ik hier terecht gekomen, ik heb 30 tot 40 euro per week'

Frans - loopt bij de voedselbank

Frans is een van de klanten in de Lutmastraat. Frans is vooral blij dat hij af en toe een visje kan meenemen bij de Voedselmarkt. 'Vorige keer heb ik een stukje zalm meegenomen, dat heb ik thuis heerlijk gebakken.' Hij vindt het vooral fijn dat hij nu kan kiezen. 'Ik heb thuis voor twee jaar aan thee staan, dat kreeg je dan met die kratten, nu kan ik precies de thee kiezen die ik lekker vindt', aldus Frans. 

Frans is nu drie jaar klant bij de voedselbank

Puntensysteem

De supermarktversie van de Voedselbank werkt met een puntensysteem. Doe je voor twee tot vier mensen boodschappen in de week, mag je voor vijftien punten spullen pakken. Producten als brood, fruit en groenten kosten geen punten door de beperkte houdbaarheid. 'Mochten mensen minder punten willen gebruiken mag dat ook, de overige punten nemen ze dan niet mee naar de volgende week, dat wordt administratief moeilijk bij te houden. Anders komt iemand opeens met dertig punten aanzetten aan het einde van de maand', zegt Mike. 

Dit zou een selectie aan spullen kunnen zijn voor een gezin van twee-tot vier personen per week

Mocht de pilot van de supermarktversie in Zuid aanslaan, is de kans groot dat andere locaties ook op deze manier gaan werken. 'Veel locaties in de stad hebben uitgiftepunten in buurthuizen, dat is niet ideaal. De eerstvolgende stap is dat die plekken ook vanuit een vaste locatie kunnen gaan werken, vervolgens kunnen zij ook een Voedselmarkt worden', besluit Mike.