Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdam Museum vraagt 'gewone' Amsterdammers om collectie aan te vullen

17 januari 2020, 07.00 uur · Aangepast 17 januari 2020, 13.08 uur · Door Redactie

Hoe verzamel je nou op een fatsoenlijke manier de geschiedenis van een stad? Die vraag stelt het Amsterdam Museum. De afgelopen eeuwen belandden namelijk vooral stukken van de elite in de collectie en dat moet anders. Amsterdammers kunnen daarbij helpen, kunstenaar Yuri Veerman deed dat al.

AT5

Met twee grote kokers onder zijn arm loopt kunstenaar Yuri Veerman het Amsterdam Museum in. Daarin drie door hem ontworpen posters die het museum op gaat nemen in de collectie. Directrice Margriet Schavemaker kijkt met belangstelling toe hoe hij de posters vers van de drukker uitrolt. Ze heeft ze buiten wel zien hangen, maar zo groot en van dichtbij uitgestald maakt het gezicht van prins Bernard toch nog iets meer indruk.

Posters

Onder de beeltenis van de prins staat de tekst: De prins met 349 huizen - geen sprookje. Een van de meegebrachte posters is beklad en heeft Veerman daarna eigenhandig van de muur gehaald.  'Ja, ja, hij heeft blijkbaar ook fans.' Afgelopen voorjaar en zomer hing deze poster wijdverspreid door de stad. Wildplakkers haalden ze massaal van de site vanwieisdestad.amsterdam en plakten vol enthousiasme. Ook  Amsterdammers met sympathie voor de boodschap hingen de beeltenis achter hun ramen.

Datzelfde geldt voor Veermans poster met de Nutella-pot als statement tegen monocultuur. 'Beide beelden staan symbool voor het grote verhaal dat nu speelt', licht Veerman toe. 'Het draait om de groeiende populariteit van Amsterdam waar de stad zelf last van heeft.' En nu komen deze beelden dus ook te hangen in het Amsterdam Museum.

'Stad in volle breedte verzamelen'

Daar verzamelen ze al vanaf de zestiende eeuw spullen en verhalen, maar die representeren maar een deel van de stad, vertelt Schavemaker. 'De collectie  is vooral ontstaan vanuit rijke burgers en de stad zelf die opdracht heeft gegeven voor bijvoorbeeld groepsportretten', legt ze uit. 'Maar we willen dat anders gaan doen en de stad van nu echt in de volle breedte gaan verzamelen.'

Op de huidige tentoonstelling Opslaan Als... - die een deel van de huidige collectie laat zien en vertelt waar deze spullen vandaan komen - roept het museum Amsterdammers dan ook op om nieuwe spullen en verhalen aan te dragen. Volgens Schavemaker is deze ontwikkeling onderdeel van een wereldwijde trend. 'Wat we zien is dat musea kritischer op zichzelf zijn om relevant te blijven. We laten daarom met deze tentoonstelling zien wat we hebben, maar we bevragen het ook. En we vragen vooral om input: hoe nu verder?'

Nieuwe koers

Veerman juicht de nieuwe koers van het museum toe. 'Uiteindelijk wil je toch dat Amsterdammers zich er zelf ook mee bemoeien. Dan wordt het iets organisch en dat lijkt me mooi. ' Amsterdammers die zich aangesproken voelen en denken dat zij ook iets in huis hebben dat in het Amsterdam Museum hoort:  komende zondagmiddagen tussen 14 en 17 kunt u langskomen om uw suggestie te bespreken.