Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt steunt marktkooplui Bos en Lommerplein met petitie

17 januari 2020, 08.48 uur · Aangepast 17 januari 2020, 10.35 uur · Door Redactie

Als het aan stadsdeel West ligt, moet de markt op het Bos en Lommerplein verdwijnen. Maar buurtbewoners zien dat niet zitten. Zij zijn daarom een petitie gestart. 

AT5 / Luuk Koenen

De petitie 'Bos en Lommermarkt niet afschaffen, maar aanpassen' is een initiatief van de buurtcommunities Boloboost en Bolo Buren. Inmiddels hebben honderden bewoners hier hun handtekening al onder gezet. 

Zij willen het verdwijnen van de markt tegenhouden, onder meer omdat ze bang zijn dat het plein straks een lege vlakte wordt. Bovendien bedienen de marktkooplui volgens hen een vaste klantenkring met een kleine beurs. 

'Niet genoeg vraag'

Het stadsdeel is van plan om de markt op te doeken omdat er al jaren sprake is van een lage bezettingsgraad, een eenzijdig aanbod en een teruglopend aantal klanten.

'Er is in deze stad gewoon niet genoeg vraag naar zoveel markten', stelde stadsdeelvoorzitter Melanie van der Horst eerder. 'Onderzoek wijst uit dat er in Bos en Lommer een potentie is voor een goedlopende markt voor één of twee dagen, maar met een ander en een gevariëerder aanbod.'

Ook op de Facebook-pagina van Boloboost blijken niet alle bewoners tevreden te zijn over de markt, de klacht is onder meer dat er te weinig kramen zouden staan. 

Hulp

Marktkooplieden krijgen tot de sluiting in 2021 hulp bij het vinden van een andere standplaats of een nieuwe baan. Maar voor velen biedt dat geen troost. 'Waar moet ik straks naartoe? Op plein '40-'45 is geen plek voor nóg een groenteboer', gaf marktkoopman Ismail Aitichou aan. 

Hoofddoekjes en kaas

Over enkele jaren krijgt Bos en Lommer er naar verwachting wel een nieuwe, luxere markt voor terug. Deze moet aansluiten bij de 'snel veranderende bevolkingssamenstelling', weten de bewoners. 

Zij zien een uitbreiding van het aanbod weliswaar zitten, maar hopen dat het dan én-én is. 'We willen hoofddoekjes én kaas, loempia’s én noten, gordijnen én fournituren, schoenen van twee euro én handgemaakte fashion, goedkope groente én biologische.'