Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook ziekenhuizen van UMC schakelen Citrix-servers uit wegens veiligheid

18 januari 2020, 12.41 uur · Door Redactie

Op dringend advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft het Amsterdam UMC besloten om vannacht toch de gebruikte Citrix-servers uit te schakelen. Die Amerikaanse server heeft sinds december last van een beveiligingslek.

Nadat de gemeente gisteren al besloot om de servers offline te halen, gaf het Amsterdam UMC nog aan de eigen Citrix-servers in de lucht te houden. 'Voor de versie die wij gebruiken zijn de maatregelen die in december zijn aangeraden voldoende', zei Ewald Beekman, systeembeheerder van Amsterdam UMC tegen AT5.

Netwerk niet binnengedrongen

Maar daar is nu toch verandering in gekomen. 'Amsterdam UMC heeft zijn Citrix-servers afgelopen nacht offline gehaald, onmiddellijk nadat het National Cyber Security Center (NCSC) dringend had geadviseerd Citrix uit te schakelen', staat geschreven in een persbericht.

De ict-afdeling van het AMC en het VUmc, die onder het Amsterdam UMC vallen, heeft gecontroleerd of er kwaadwillenden het netwerk van de ziekenhuizen zijn binnengedrongen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Geen gevolgen voor patiënten

Voor patiënten van de ziekenhuizen heeft het offline halen van de servers geen gevolgen. Zij kunnen nog steeds bij hun online dossier. Medewerkers kunnen niet meer in de digitale werkplekomgeving, wanneer zij bijvoorbeeld thuis willen werken.

De verwachting is dat het bedrijf achter de servers eind van de maand met een software-update komt. Dan zou het beveiligingslek verholpen moeten zijn.