Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man (50) krijgt 90 dagen celstraf voor vernieling en mishandeling in De Pijp

18 januari 2020, 15.51 uur · Aangepast 18 januari 2020, 18.00 uur · Door Redactie

Een 50-jarige man is veroordeeld tot negentig dagen cel, waarvan veertig dagen voorwaardelijk, onder meer voor het beschadigen van een auto door spullen uit het raam van zijn bovenwoning in De Pijp te gooien. Bovendien mishandelde hij bij zijn aanhouding een agent. 

Facebook / Politie Amsterdam Zuid de Pijp

De man werd eind september aangehouden nadat hij zijn inboedel vanuit zijn bovenwoning aan de Diamantstraat uit het raam gooide. Een deel van het meubilair kwam op een geparkeerde auto terecht, waardoor het voertuig volledig werd vernield. 

Tijdens de aanhouding reageerde de verdachte zeer agressief en raakte een agent gewond. Ook probeerde hij een oog uit te drukken bij een van de agenten.

Oordeel rechtbank

De rechtbank acht bewezen dat de man opzettelijk zijn huisraad naar beneden gooide en daardoor een voertuig volledig had vernield. Hierdoor was een groot risico voor passanten dat het meubilair van de verdachten hen zou treffen. Ook is bewezen dat de man de politie tijdens zijn aanhouding heeft mishandeld. 

De 50-jarige man wordt ook veroordeeld voor het vernielen van een ruit van een woning in oktober 2019. Daarnaast is bewezen dat hij zich twee maanden later schuldig heeft gemaakt aan belediging van agenten. Ook tijdens deze aanhouding verzette hij zich met geweld en gooide hij een sigaret naar de politie-agenten.

Opname

Uit een reclasseringsrapport blijkt dat de man psychische problemen heeft. De rechtbank acht de kans op herhaling groot en legt daarom als bijzondere voorwaarde een opname in een zorginstelling op.