Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eerste volledig elektrische GVB-bus in de stad aangekomen

18 januari 2020, 15.37 uur · Aangepast 18 januari 2020, 16.27 uur · Door Redactie

De eerste volledig elektrische GVB-bus is vandaag vanuit België in Amsterdam aangekomen. Wanneer de milieuvriendelijke bussen precies zullen gaan rijden is nog onduidelijk, maar het GVB zegt op Twitter te mikken op het tweede kwartaal van dit jaar.

GVB Amsterdam

Het vervoersbedrijf is namelijk nog druk bezig met het opleiden van buschauffeurs om in de bussen te kunnen rijden. Zo zijn de bussen hoger en moeten ze voortaan opgeladen worden. 'Ook gaat het remmen en schakelen soepeler', liet buschauffeur Jaime eerder aan AT5 weten. 

Op dit moment wordt er nog op diesel gereden, maar als alles volgens plan verloopt rijden alle Amsterdamse stadsbussen in 2025 uitstootvrij. 

Herrie

Lijn 15, 61 en 222 zullen als eerst elektrisch gaan rijden. Om de bussen te kunnen opladen zijn er meerdere oplaadpunten in de stad aangelegd, waaronder bij station Sloterdijk. Naast schonere lucht maken de elektrische bussen minder herrie dan hun voorgangers. Amsterdam is relatief laat met elektrisch rijden, Connexxion stapte hier in 2018 al op over. 

Eerder maakte AT5 dit item over de elektrische GVB-bussen:

AT5