Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Duurste aankoop voor Scheepvaartmuseum ooit: twee zeldzame wandtapijten uit Engeland

21 januari 2020, 08.00 uur · Aangepast 21 januari 2020, 09.06 uur · Door Redactie

Het Scheepvaartmuseum heeft twee zeldzame wandtapijten uit Engeland aangekocht. De twee tapijten, die bij elkaar 2 miljoen euro kosten, zijn tot nu toe de duurste aankoop van het museum.

De wandtapijten komen uit de 17e eeuw en zijn gemaakt naar het ontwerp van de Nederlandse kunstschilder Willem van de Velde de Oude. De twee tapijten maken onderdeel uit van een serie van zes en tonen verschillende scènes uit de zeeslag bij Solebay aan de Engelse oostkust in 1672.

De twee aangekochte doeken zijn zeer zeldzaam en zijn de laatste twee exemplaren die nog te koop zijn. De vier andere tapijten zijn in bezit van Amerikaanse musea, maar zijn niet toegankelijk voor publiek. 

Engels-Nederlandse oorlog

Op de doeken is de eerste zeeslag te zien van de Derde Engels-Nederlandse oorlog (1672-1674). 'Het bijzondere aan deze scène op het tapijt is dat zowel de Nederlanders als de Engelsen de overwinning claimen', vertelt directeur Michael Huijser.

Van de Velde de Oude stapte halverwege de Engels-Nederlandse oorlog over naar de Engelse. 'Daardoor is hij zowel in Nederland als in Engeland beroemd.'

In totaal hebben zeven fondsen meebetaald met de aankoop van de twee tapijten. De kunstwerken arriveren vandaag in het museum en zijn vanaf 2 oktober te bezoeken voor het publiek.