Start van hoofdcontent

Ajax

nl

AT5 doet een rondje Spakenburg: 'Ik hoop dat ze verliezen, ik ben voor Ajax'

21 januari 2020, 20.30 uur · Aangepast 21 januari 2020, 21.43 uur · Door Redactie

De KNVB Beker zorgt elk jaar wel voor bijzondere ontmoetingen. Ajax speelt morgen in een vrijwel uitverkochte Johan Cruijff Arena tegen de amateurs van Spakenburg. 

Dat het bijna vol zit komt door de ongekende populariteit van Ajax, want een paar jaar geleden trok een bekerwedstrijd tegen amateurs nog geen 20.000 supporters, voor het elftal van SV Spakenburg is dat natuurlijk extra bijzonder. AT5 reed vandaag naar het voormalige vissersdorp om eens te kijken of de wedstrijd daar al een beetje leeft.

AT5

De voetbalkenner weet het wel: Spakenburg kent twee grote concurrerende amateurclubs: de 'rooien' en de 'blauwen'.  De fans van het blauwe SV Spakenburg hopen op een stunt en de supporters van de rode IJsselmeervogels op een totale vernedering. 'Ik hoop dat ze verliezen. Ik kijk altijd wel wat de blauwen doen, maar nu hoop ik zeker dat ze verliezen. Ik ben voor Ajax', zegt een medewerker van de plaatselijke vishandel, een rooie dus. 'Het wordt 10-1 voor Ajax', voorspelt zijn collega.

Maar er zijn ook positievere geluiden, hoewel die over het algemeen niet verder gaan dan 'ik hoop op een doelpuntje', 'de bal is rond' en 'er kan van alles gebeuren'.  

Bij de lokale slager gaat het de laatste dagen nergens anders over.  'Je hoort er mensen over praten in de winkel en in de rest van het dorp, het is een hele happening.' 

Morgen spelen de blauwen dus in het grootste stadion van Nederland. Voor het bestuur, de spelers en het dorp zal het een trots moment zijn om hun club het veld van de Arena te zien betreden. 'Een geweldige ervaring voor iedereen die verbonden is aan Spakenburg', vertelt penningmeester van de club Bert Beekhuis. 

Volgens de penningmeester is het ook beter dat de wedstrijd in Amsterdam gespeeld wordt. 'Financieel gezien is het natuurlijk veel beter dat het in de Johan Cruijff Arena wordt gespeeld, maar ook als we naar de veiligheid kijken van zo'n wedstrijd. Bij de Arena kunnen ze dat veel beter waarborgen dan bij ons.' 

In 2006 won Spakenburg van Ajax

Ooit, lang geleden, won Spakenburg eens van Ajax. Het was weliswaar een oefenwedstrijd, maar toch. Op 16 juli 2006 wonnen de blauwen met 3-2 van de ploeg van coach Henk ten Cate. In de basis stonden spelers als Vermeer, Ogararu, Vertonghen, Vermaelen, Perez en Huntelaar. Die laatste speelt natuurlijk alweer een tijdje bij Ajax.  Ryan Babel speelde ook bij Ajax toen, maar hij kwam tegen Spakenburg niet in actie. 

Penningmeester Beekhuis hoopt natuurlijk op een herhaling van die 'beroemde' wedstrijd uit 2006 en gooit er nog maar eens een mooi voetbalcliché uit: 'Alles kan gebeuren, de bal is rond.'