Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Nieuwe Stadstekenaar vraagt zich af: 'Is onze maag toleranter dan ons hoofd?'

22 januari 2020, 08.00 uur · Door Redactie

Amsterdam kent niet alleen een Stadsdichter, maar ook een Stadstekenaar. In 2020 is het de beurt aan kunstenaar Tom Heerschop, die zijn observaties van Amsterdammers en de stad een jaar lang in zijn tekeningen zal verbeelden. 

Tom Heerschop, Van wie is de stad?, bovenste deel van een drieluik, 2018. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Heerschop onderzoekt tijdens dit jaar een specifieke vraag: 'Is onze maag toleranter dan ons hoofd?'.  Hij probeert daarbij de stad als multiculturele samenleving vast te leggen, door de verbinding te maken met eetcultuur en voedsel. Hiermee hoopt de kunstenaar dat grote onderwerp invoelbaar en concreet te maken. 

Sinds 2014

Sinds 2014 wordt de Stadstekenaar jaarlijks door het Stadsarchief gekozen. Onder meer Hamid el Kanbouhi, Romy Muijrers en Maia Matches mochten deze rol een jaar lang op zich nemen. 

Prachtige verhalen

Heerschop is alweer de zevende Stadstekenaar. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en staat bekend om zijn fantasierijke, visueel complexe tekeningen. 

Sinds 1992 woont de kunstenaar in Amsterdam. 'De directheid en assertiviteit passen bij mijn karakter', zegt hij daarover. 'Als je er voor openstaat ontmoet je veel prachtige verhalen.'