Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verdachte moord en verkrachting Rinia Chitanie: 'Dit was niet iets dat ik gepland had'

23 januari 2020, 12.30 uur · Aangepast 23 januari 2020, 14.08 uur · Door Redactie

Huruy G., de man die wordt verdacht van het doden en verkrachten van de 68-jarige Rinia Chitanie, zegt zich weinig meer te kunnen herinneren van die dag. 

Dat bleek vanmorgen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank aan de Parnassusweg. 'Ik weet niet wat ik moet zeggen', reageerde de uit Eritrea afkomstige statushouder nadat de beschuldigingen in de zaal waren voorgelezen.

Tegen de politie had hij al verklaard dat hij twee biertjes op had en een derde aan het drinken was toen hij Chitanie tegen kwam. Hij vertelde de politiemensen dat hij haar op de grond had gegooid en had verkracht. 

G. verliet de zaal korte tijd omdat hij eerst met zijn advocaat wilde overleggen om te bespreken of hij wel antwoord moest geven. Dat besloot hij daarna, via zijn tolk, te doen. 'Ik kan het niet weergeven, ook niet wat ik toen heb verklaard', zei hij tegen de rechter.  'Ik ben het gewoon vergeten.'

Hij zegt niet vooraf bedacht te hebben dat hij iemand wilde doden en verkrachten. 'Dit was niet iets wat ik gepland had. Ik was gewoon op weg naar huis. (...) Het is gewoon heel erg fout en heel erg verkeerd wat er is gebeurd. Als ik nu alles weer hoor wat ik gedaan zou hebben, het is gewoon verschrikkelijk.'

G. was gestart met een opleiding tot automonteur en leerde Nederlands. Toen de rechter vroeg hoe dat ging antwoordde hij zelf: 'Een beetje goed'. Bij de zittting waren ook onderzoekers aanwezig. Een van hen verklaarde dat G. 'heel moeilijk onderzoekbaar' was. Schaamte zou een grote rol spelen. 

Uit het gedrag en de getuigenverklaringen zou wel blijken dat er tijdens de fatale avond sprake was van een psychose. Hij werd eerder opgenomen in een GGZ-instelling en slikt sindsdien medicijnen, die mogelijk invloed hebben gehad op zijn gedrag.

De officier van justitie spreekt later vandaag een strafeis uit.