Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte abortusmoord emotioneel in rechtbank: 'Sprake van vreselijke tragedie'

24 januari 2020, 12.07 uur · Aangepast 24 januari 2020, 23.07 uur · Door Redactie

Patricia de Oliveira dos Santos wilde zelf abortus en nam daarvoor een combinatie van abortuspillen, cocaïne, alcohol en MDMA. Dat stelt de verdediging van Dennis van E. vandaag in een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank. Van E. wordt verdacht van het illegaal plegen van abortus en doodslag, hij blijft nog 3 maanden langer in voorarrest. Ook wordt nog onderzocht of hem de dood van het ongeboren kind kan worden verweten. 

AT5

'De verdachtmaking klopt niet en er is sprake van een vreselijke tragedie', zei Dennis van E. vandaag in de rechtszaal. Van E. wordt emotioneel als hij vertelt over de dag van de dood van zijn vriendin en ongeboren baby. 

'Vrijdagochtend 18 oktober heb ik de liefde van mijn leven dood aangetroffen. Patricia was in haar slaap overleden. Ik ben die ochtend in shock en vol verdriet naar het politiebureau gegaan om te vragen om hulp. Maar ik werd vastgezet.' 

Op de 18 oktober overlijdt Patricia de Oliveira dos Santos aan de gevolgen van complicaties bij een bevalling. Dennis van E.  zou dos Santos abortuspillen, alcohol, cocaïne en MDMA hebben gegeven, waardoor de bevalling werd opgewekt. De Braziliaanse was ongeveer acht maanden zwanger op dat moment. Tijdens de bevalling scheurt de baarmoeder wat zorgt voor veel bloedverlies. Van E. wordt verweten dat hij geen hulp inschakelde, terwijl zijn vriendin hevig bloedde. 

Ook de baby komt te overlijden. Onderzoek moet nog uitwijzen of de dood het gevolg is van de medicatie die Dos Santos innam. Mogelijk wordt dit dan later toegevoegd aan de ten laste legging van Dennis van E. 

Wie wilde de abortus?

De 48-jarige verdachte had een relatie met dos Santos en is de vader van het kind, blijkt uit DNA-verwantschapsonderzoek. De vraag die beantwoord moet worden: wie bestelde de abortuspillen? Daarnaast verschillen de meningen van het Openbaar Ministerie en de verdediging over het wel of niet onder dwang innemen van de pillen. Het OM zegt dat Dennis van E. de vrouw dwong om abortus te plegen en dat hij de pillen voor haar besteld zou hebben. De verdediging van van E. zegt dat het haar eigen keuze was. 

Quote

'Ik ben die ochtend in shock en vol verdriet naar het politiebureau gegaan'

Dennis van e.

'Het was niet alleen druk vanuit mij', zegt van E. 'Zij wilde heel graag aborteren en zij wilde graag een meisje.' De verdediging zegt dat dat blijkt uit de duizenden Whatsapp berichten tussen hem en zijn vriendin. Hij zegt dat alles waarvan hij wordt verdacht, weerlegd kan worden met deze gesprekken. Toen de vrouw in september in Brazilië verbleef, zou zij vier keer hebben geprobeerd om abortus te plegen, zonder succes.

Van E. had gehoopt dat hij het proces in vrijheid mocht afwachten. 'Er wordt mij onthouden om aan het rouwproces te beginnen.' zegt van E. Hij wil zorgen voor zijn zwaar gehandicapte vader en voorkomen dat hij imagoschade oploopt bij zijn werk als pensioen/verzekeringsdeskundige.

Doktersbezoeken en foliumzuur

Het Openbaar Ministerie zegt dat verdachte Dennis van E. de vrouw dwong tot abortus. Het OM leest een ander verhaal in de whatsappberichten. Zij zeggen dat hij haar meermaals vertelde hoe ze het moest doen en dat hij wilde dat het snel gebeurde. Van E. wilde geen zoon schrijft hij in whatsappgesprekken: 'Ik wil geen vader zijn van een jongen. Ik heb geen positieve gevoelens over een jongen. Als het een jongen is moeten we het aborteren.'

Patricia de Oliveira dos Santos zou eerder geen abortus willen. Uit een zwangerschapsboekje dat werd gevonden tussen haar spullen blijkt dat zij in Brazilië meerdere keren op controle gaat. Ook slikte zij foliumzuur. Die pillen worden geslikt om de gezondheid van een ongeboren kindje te bevorderen. 

Nadat van E. de vrouw psychisch en financieel onder druk zette, stuurde zij terug dat ze wel een abortus wilde, wanneer het geen meisje zou zijn.

Langer vast

De rechtbank ziet nog voldoende bewijs om Dennis van E. drie maanden langer vast te houden. Ook wachten zij nog op verklaringen uit Brazilië en Italië, van de familie van Patricia de Oliveira dos Santos. Op 27 maart gaat de zaak verder.