Start van hoofdcontent

Stad

nl

Komst Spar City in het centrum loopt uit op juridisch gevecht

25 januari 2020, 19.00 uur · Aangepast 25 januari 2020, 19.20 uur · Door Redactie

Mag de Spar City aan de Nieuwe Doelenstraat in het centrum open blijven of niet? De komst van de winkel afgelopen oktober is uitgelopen op een juridisch gevecht. Deze week oordeelde de rechter dat de winkel binnen een week moest sluiten, maar de eigenaar tekende hoger beroep aan. In afwachting hiervan blijft de winkel voorlopig open.

Google Streetview

Dat meldt Het Parool. Nadat de winkel begin oktober de deuren opende, stapte de eigenaar van een hotel in de straat naar de gemeente, omdat ze het oneens was met de komst van de Spar City. Volgens haar heeft de supermarkt een negatief effect op het woon- en leefklimaat in de omgeving en daarom ook op de uitstraling van haar vijfsterrenhotel.

Volgens de gemeente kon de vergunning echter niet worden geweigerd. De hoteleigenaar stapte daarop naar de rechter en droeg aan dat minisupermarkten volgens het bestemmingsplan op die plek niet zijn toegestaan. De Spar bracht daar tegenin dat het geen minisupermarkt is, maar een 'to-go-formule'.

'Minisupermarkt'

De rechter wilde vervolgens duidelijkheid over waarom Spar City geen minisupermarkt zou zijn. De gemeente bezocht de winkel en trof geen huishoudelijke artikelen aan, waardoor de gemeente oordeelde dat de Spar City aan het bestemmingsplan voldeed.

De rechter ging daar niet in mee en vindt dat het weglaten van artikelen niet betekent dat de winkel daarom geen minisupermarkt is. Omdat de gemeente volgens de rechtbank er 'blijk van heeft gegeven niet te willen handhaven', besloot de rechter afgelopen week dat de winkel binnen een week moest sluiten.

Hoger beroep

De eigenaar van de Spar City is echter tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan. In afwachting hiervan heeft de rechter in een spoedbesluit bepaald dat de winkel in ieder geval de komende weken open mag blijven. Op 4 februari wordt bekeken of dat blijft gelden tot het hoger beroep begint.

Het is zeker niet de eerste keer dat een rechter moet toetsen of een winkel in het bestemmingsplan past. Zo vond de New York Pizza dat het geen fastfood verkocht en vocht een viswinkel in de Leidsestraat aan dat het een toeristenwinkel zou zijn.