Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rappange gaat loden leidingen Kramatweg toch vervangen: 'Eerst zien, dan geloven'

28 januari 2020, 16.30 uur · Aangepast 28 januari 2020, 16.50 uur · Door Redactie

De loden leidingen in woningen aan de Kramatweg in Oost zullen op korte termijn vervangen worden. Dat blijkt uit een brief van Rappange. Twee weken geleden protesteerde een groep bewoners nog tegen de verhuurmakelaar, omdat deze te weinig actie zou ondernemen. 

Voor de deur van Rappange eisten de bewoners dat de loden leidingen zo snel mogelijk vervangen zouden worden. Ook wilde wethouder Ivens (Wonen) een stevig gesprek voeren met het bedrijf, maar die afspraak werd afgezegd. Rappange liet weten teleurgesteld te zijn in de media-optredens van de wethouder

Spoedig vervangen

De verhuurmakelaar onderneemt nu alsnog actie. In een brief laat Rappange weten dat er inmiddels in kaart is gebracht waar de loden leidingen zitten. 'Zodat deze zo spoedig mogelijk vervangen kunnen worden.' 

'We waren daar al mee begonnen omdat 19 woningen werden gerenoveerd', vertelt Rob Rappange aan AT5. 'We hebben de resultaten van onze eigen bemonsteraars nog niet terug, maar uit andere metingen zou blijken dat het loodgehalte te hoog is. Daarom willen we voor de zekerheid meteen de leidingen in het hele blok van 48 woningen vervangen.'

'Dreigementen'

Volgens Rappange ging het onderzoek naar de leidingen niet helemaal soepel. 'We hebben op 17 januari een aantal woningen laten bemonsteren. Helaas kon dat lang niet alle appartementen, aangezien de bemonsteraar gehinderd werd in zijn werkzaamheden, waarbij er zelfs dreigementen zijn geuit', staat in de brief. 

De verhuurmakerlaar vraagt bewoners daarom om 'medewerking' zodat het vervangen van de leidingen niet al te veel tijd in beslag neemt. 

'Gentrificatie'

Volgens een woordvoerder van de bewonerscommissie telt het blok geen 48 woningen, maar 47. Zestien daarvan zijn al gerenoveerd, zegt de woorvoerder van de commissie. Hij benadrukt dat huurders voor de gerenoveerde woningen maandelijks zo'n 1300 euro kwijt zijn. 

'Ze betalen een stuk meer en hebben daardoor al die tijd wél schoon drinkwater gehad. Dat duidt toch eigenlijk op gentrificatie. Als sociale huurder hebben we daarvoor nota bene moeten protesteren', stelt hij. 

Argwaan

De demonstratie heeft uiteindelijk wél geholpen, denkt de commissie, aangezien Rappange nu overstag gaat. Ook de media-aandacht en het inschakelen van een advocaat zouden daaraan hebben bijgedragen. 

Toch is er nog argwaan richting de verhuurmakelaar. 'Een bewoner heeft al aan mij gevraagd of de brief echt is en niet een soort afleidingsmanoeuvre. Maar ik denk dat Rappange echt van plan is om alle leidingen te vervangen, als ik die brief zo lees', aldus de woordvoerder. 

'Eerst zien en dan echt geloven', voegt hij alsnog toe. 'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.'

Week 7

De bewonerscommissie heeft zelf nog geen contact gehad met Rappange over de maatregelen. Ook zijn er nog geen afspraken gemaakt over wanneer de leidingen precies vervangen worden.

'We hebben de brief pas net gekregen. Maar ik zie wel dat ze van plan zijn om in week zeven te beginnen, dus als het goed is starten ze op 10 februari.'