Politiek

NL
V

Raad van State zet streep door regels vakantieverhuur gemeente

29 januari 2020, 11.15 uur · Aangepast 29 januari 2020, 13.51 uur · Door Redactie

De hoogste bestuursrechter, de Raad van State, heeft een streep gezet door de regels die de gemeente heeft opgesteld voor vakantieverhuur. De regels die woonwethouder Laurens Ivens heeft opgesteld zijn onwettig. Wie een woning wil verhuren heeft daar altijd een vergunning voor nodig.

Wie zijn woning via platforms als Airbnb aan toeristen verhuurt, moet dat sinds 2017 bij de gemeente melden. Op die manier houdt de gemeente bij of de woning niet te vaak wordt verhuurd. Wie niets invult, kreeg een boete van de gemeente opgelegd. Nu blijkt dat de gemeente dat helemaal niet mag doen.

Volgens de landelijk geldende Huisvestingswet is het verboden om woonruimte 'te onttrekken aan de woningvoorraad'. Dat wil zeggen dat een woning niet mag worden verhuurd aan bijvoorbeeld toeristen, ook al is dat maar voor een korte periode. Dit verbod geldt niet als je een vergunning van de gemeente hebt.

Eigen regels

De gemeente Amsterdam bedacht daar eigen regels op: wie aan een aantal eisen voldoet, zoals het vooraf melden van de verhuur aan de gemeente, kreeg een vrijstelling op het wettelijke verbod. Daarvan zegt de Raad van State dat de gemeente dat helemaal niet mag. Met de uitspraak is de vrijstellingsmogelijkheid per direct geschrapt en mag deze ook niet meer worden gebruikt.

De zaak kwam aan het rollen nadat een verhuurder van een woning een boete van 6.000 euro kreeg opgelegd, omdat zij in 2018 haar woning vijf dagen had verhuurd aan Amerikaanse toeristen. Zij had dat niet vooraf aan de gemeente gemeld. Ze vocht de boete aan en met succes. Voor haar betekent de uitspraak dat ze de boete niet hoeft te betalen, omdat de meldplicht helemaal niet door de gemeente had mogen worden opgenomen in de regels.

Boetes

De Raad van State benadrukt dat de gemeente nog steeds boetes kan opleggen aan inwoners die zonder vergunning hun woning aan toeristen verhuren. 'Als de gemeente hiervoor aanvullende regels wil maken, door bijvoorbeeld te bepalen in welke gevallen zij wel en in welke gevallen zij geen boetes oplegt, en hoe hoog die boetes zijn, dan zal de gemeente de gemeentelijke huisvestingsverordening moeten wijzigen.'

Wethouder Laurens Ivens laat via een woordvoerder weten de uitspraak te bestuderen en zo snel mogelijk met een reactie te komen.