Politiek

NL
V

Ivens: uitspraak rechter lijkt verbod op vakantieverhuur in te houden

29 januari 2020, 13.47 uur · Aangepast 29 januari 2020, 14.21 uur · Door Redactie

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) is 'verrast' door de uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter bepaalde dat de eigen regels van de gemeente rond vakantieverhuur in strijd zijn met de wet. De wethouder ziet de uitspraak als een belangrijke kans.

Volgens Ivens lijkt de uitspraak in te houden dat er nu een algeheel verbod voor vakantieverhuur geldt. Sinds 2017 moeten Amsterdammers die hun woning via platforms als Airbnb verhuren, dit bij de gemeente melden. Wie niets invulde kreeg een boete, maar nu blijkt dat dit in strijd is met de wet.

Uit een eerdere uitspraak van de Raad van State bleek volgens de wethouder al dat elke nacht verhuur woningonttrekking opleverde, wat bij wet verboden is. 'Wel leek het ruimte te bieden voor een vrijstelling van de vergunningsplicht onder voorwaarden, zoals de meldplicht', aldus Ivens. Dat blijkt dus niet te kloppen.

'Belangrijke kans'

De wethouder gaat de uitspraak verder bestuderen om uit te zoeken wat het precies inhoudt. 'Amsterdam knokt al jaren tegen de explosieve groei van vakantieverhuur en ziet deze uitspraak als een belangrijke kans.'