Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Airbnb noemt situatie vakantieverhuur verwarrend en wil Europese regels

29 januari 2020, 21.40 uur · Aangepast 29 januari 2020, 22.30 uur · Door Redactie

De Raad van State heeft vandaag een streep gezet door de regels voor vakantieverhuur. Airbnb laat in een reactie op de uitspraak weten de situatie verwarrend te vinden en te pleiten voor duidelijkere Europese regels voor digitale diensten. Opvallend is dat het platform verder niet ingaat op het vakantieverhuurverbod dat uit de uitspraak volgt.

De gemeente heeft in 2017 een meldplicht ingesteld voor iedereen die zijn woning wil verhuren aan toeristen via platforms als Airbnb. Iedereen die dat niet doet krijgt een boete opgelegd. De Raad van State oordeelde dat deze regels in strijd zijn met de landelijke wetgeving. 

Volgens de Huisvestingswet is het namelijk verboden om - zonder vergunning - een woonruimte 'te onttrekken aan de woningvoorraad'. Dat wil zeggen dat een woning niet mag worden verhuurd aan bijvoorbeeld toeristen, ook al is dat maar voor een korte periode. Hierop mogen geen uitzonderingen worden gemaakt. 

Nieuwe wetgeving

Toch lijkt Airbnb zich geen zorgen te maken. Het bedrijf vestigt vooral de hoop op wetgeving, die er nog niet is. 'De Raad van State heeft geoordeeld op basis van de Huisvestingswet uit 2014, terwijl die momenteel wordt aangepast door het parlement.'

Registratiesysteem

Een woordvoerder verwacht onder meer dat er een registratie- en meldplicht komt. Airbnb ziet zo'n registratiesysteem wel zitten. 'We kijken ernaar uit om samen met zowel nationale als lokale autoriteiten in Nederland samen te werken om dit nieuwe systeem tot een succes te maken.'

Bovendien kan er in de nieuwe wet alleen bezwaar tegen vakantieverhuur gemaakt worden, als de leefbaarheid verstoord wordt, zo verwacht Airbnb. 

Geruststellende woorden

Wethouder Laurens Ivens verwacht ook dat er een registratie- en meldplicht komt, vertelde hij eerder aan AT5. Maar hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. 

Volgens Airbnb zou Ivens in elk geval geruststellende woorden uitgesproken hebben. Er zou bijvoorbeeld nog niet al te streng gehandhaafd worden. 

Verwarrend

Airbnb laat desondanks weten dat de huidige situatie voor veel onduidelijkheid zorgt. 'Situaties zoals vandaag zijn verwarrend voor gastheren, steden en platforms. Dat is de reden waarom we vandaag de oproep hebben gedaan voor duidelijkere EU-regelgeving', aldus Airbnb.