Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Robert Oey moet zich op 26 februari bij politierechter verantwoorden

30 januari 2020, 10.31 uur · Door Redactie

Robert Oey, de partner van burgemeester Femke Halsema, moet zich op woensdag 26 februari voor de politierechter verantwoorden. Dat laat de rechtbank aan AT5 weten.

Oey werd op 13 december 2019 door justitie schuldig bevonden aan verboden wapenbezit. Gisteren werd bekend dat hij door het Openbaar Ministerie (OM) voorgestelde taakstraf van 40 uur niet accepteert. 

Onklaar gemaakte revolver

De 15-jarige zoon van de burgemeester werd halverwege juli aangehouden, nadat hij met vrienden een verlaten woonboot had betreden. Hij had een wapen op zak en gooide dat weg toen de politie aankwam. Het ging om een onklaar gemaakt revolver. Later bleek dat wapen van Halsema's echtgenoot en documentairemaker Robert Oey te zijn. Hij verklaarde de revolver voor filmproducties te gebruiken en het wapen te bewaren in de ambtswoning. 

Openbare zaak

De taakstraf werd opgelegd tijdens een besloten zitting van het OM. Omdat Oey in verzet is gegaan tegen de straf, zal de zaak in het openbaar bij de politierechter in Amsterdam worden behandeld. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Om de schijn van partijdigheid tegen te gaan, zal een officier van justitie van het parket Noord-Holland de zaak aan de rechtbank voorleggen.