Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad wil woningnood rigoureus aanpakken: bouw 10.000 huurwoningen voor middeninkomens

3 februari 2020, 06.16 uur · Aangepast 3 februari 2020, 17.22 uur · Door Redactie

De komende vijf jaar moeten er in Amsterdam in totaal 10.000 huurwoningen voor middeninkomens worden gebouwd. De woningen moeten betaalbaar zijn voor onder meer leraren en zorgverleners. Dat heeft de gemeente vanochtend bekendgemaakt. 

AT5

De bouw moet een grote stap zijn in de strijd tegen de woningnood. De gemeente zal vandaag een intentieovereenkomst ondertekenen met vastgoedpartijen en beleggers.

In de intentieverklaring staan afspraken over de bouw van nieuwe woningen voor middeninkomens,
het betaalbaar houden van bestaande woningen en het toewijzen van huurwoningen aan
beroepsgroepen als leraren en zorgverleners. Deze afspraken moeten de bouwproductie stimuleren en
de huurstijgingen beperken.

Maximale huur

De huurprijzen van de woningen zullen tussen de 740  en 1.030 euro moeten komen te liggen. Een middeninkomen is een inkomen tussen 39.055 en 61.707 euro per jaar. 

Wethouder Laurens Ivens is blij met de afspraken. 'We kunnen met zijn allen zorgen dat die woningen gebouwd worden die het hardst nodig zijn en dat bestaande woningen betaalbaar blijven.' Volgens hem kan de stad een plek blijven  voor iedereen 'met een dikke of dunne portemonnee'.

Huurverhogingen

Onderdeel van de verklaring is ook dat de huurprijzen niet drastisch omhoog zullen gaan. Voor nieuwe middenhuurwoningen kunnen de beleggers voortaan jaarlijks een huurverhoging van inflatie plus 1 procent rekenen.

Voor zittende huurders in bestaande middenhuurwoningen hebben de leden van Institutionele Vastgoedbeleggers Nederland (IVBN), Vastgoed Belang en NEPROM - die de intentieovereenkomst zullen ondertekenen - afgesproken de huurverhoging vanaf 1 juli 2020 de komende vier jaar ook te beperken tot maximaal 1 procent boven inflatie.

Beleggers 'enorm hard nodig'

Dat de gemeente werkte aan een akkoord, liet wethouder Ivens al in december weten in het AT5-programma Park Politiek. Hij zei toen beleggers 'enorm hard' nodig te hebben en spelregels met ze af te willen spreken over hoe ze een gezond rendement kunnen maken. 

Hij zei dit naar aanleiding van kritiek van Frank van Blokland, directeur van IVBN. Van Blokland verkondigde dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen worden verjaagd uit de stad omdat ze te weinig rendement behaalden door de hoge grondprijzen.

In de intentieverklaring die vanmiddag wordt ondertekend staat dat de gemeente 'passende grondprijzen' zal rekenen, zodat er acceptabele rendementen kunnen worden behaald. 

Transformaties van kantoor naar woning

Speciale aandacht in de plannen is er voor zogenaamde transformaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om kantoorpanden of andere bedrijfsruimtes die omgebouwd worden tot woningen. Bij dergelijke projecten wil de gemeente extra snel met grondprijsberekeningen komen, zodat er geen vertraging ontstaat in de vaak kostbare verbouwingen. 

Bij de bouw van woningen hanteert de gemeente nu een speciale bouwverhouding waarbij 40 procent van de woningen sociale huurwoningen moeten zijn, 40 procent middenhuurwoningen en 20 procent vrije sector woningen. Bij transformaties mag er (onder voorwaarden) afgeweken worden van die verhouding. Sociale huurwoningen hoeven dan niet gebouwd te worden, in plaats daarvan moeten er wel veel meer middenhuurwoningen komen.