Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente mag doorgaan met plannen voor 24-uursopvang in Buitenveldert

4 februari 2020, 12.45 uur · Aangepast 4 februari 2020, 17.18 uur · Door Redactie

De gemeente Amsterdam heeft van de rechter groen licht gekregen voor een 24-uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers in Buitenveldert. Een groep omwonenden is tegen de komst van de opvang in de voormalige brandweerkazerne en stapte naar de rechter, maar werd in het ongelijk gesteld.

De zaak speelt al bijna een jaar sinds de gemeente liet weten dat de oude kazerne vrij zou worden gemaakt voor de komst van een zeventig ongedocumenteerde asielzoekers. Een groep omwonenden is bang voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt en stapte naar de rechter om de vergunning van tafel te krijgen.

De bewoners verwezen uitdrukkelijk naar de verkrachting en dood van de 68-jarige buurtgenoot Rinia Chitanie. De verdachte in die zaak is een statushouder. Hoewel de rechter begrijpt dat de bewoners zich grote zorgen maken over de veiligheid, geldt ook dat de dood van Chitanie gebeurde voordat er sprake was van een 24-uursopvang. 'Het is dus niet één op één aan elkaar te koppelen', aldus de rechtbank.

Voorzorgsmaatregelen

Volgens de rechtbank past de komst van de 24-uursopvang in de oude kazerne binnen de kaders van de wet en blijkt uit de door de gemeente ingebrachte stukken dat het planologisch een goede beslissing is.

Bovendien zijn er diverse voorzorgsmaatregelen en procedures ingebouwd om te zorgen voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt, aldus de voorzieningenrechter. Zo wordt een speciale organisatie ingeschakeld voor het beheer van de locatie en begeleiding van de asielzoekers. Ook worden er huisregels ingesteld en worden er activiteiten georganiseerd zodat de vreemdelingen een dagbesteding hebben.

Naar aanleiding daarvan concludeert de voorzieningenrechter dat de gemeente voldoende zorgvuldig heeft gehandeld.