Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fikkie stoken, barbecueën en de open haard hebben één nadeel: de rook

7 februari 2020, 18.00 uur · Aangepast 7 februari 2020, 18.40 uur · Door Redactie

Een fikkie stoken in de vuurkorf, een glas wijn bij de open haard of op een mooie zomerdag buiten lekker barbecueën. Allemaal heel gezellig maar er kleeft ook een nadeel aan: de rook. Die veroorzaakt fijnstof en dat is slecht voor de gezondheid. 'Ook als je een hele goede kachel hebt en je stookt droog hout, dan nog komt er veel fijnstof vrij en is het nog steeds ongezond', vertelt Henke Groenwold van de GGD.

AT5

Een vuurkorf is de meest ongezonde vorm van houtstook. Rook van hout bevat veel ongezonde stoffen zoals fijnstof, roet en benzeen. Vooral in een dichtbevolkt gebied als Amsterdam kan deze rook gezondheidsklachten, geuroverlast en roetneerslag veroorzaken.

Dat is niet gezond voor omwonenden en natuurlijk ook niet voor de stoker zelf. In ons AT5-programma Schone Lucht gaat luchtkwaliteitexpert Dave de Jonge op pad om Amsterdammers te informeren.

Luchtwegklachten en hart- en vaatziekten

Bij studentes rond een vuurkorf legt De Jonge uit: 'De rook die hier vanaf komt is eigenlijk fijnstof. Het is wel gezellig maar geeft soms ook klachten'.

Volgens Henke Groenwold van de GGD bevat rook kankerverwekkende stoffen en andere ongezonde stoffen die luchtwegklachten en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. 'Mensen die al luchtwegklachten hebben zullen dat heel snel merken, die worden vaak meteen benauwd als ze bij rook in de buurt komen. En andere mensen merken het misschien niet, maar het heeft op de lange termijn toch een slecht effect op het lichaam.'

Stookalert

Ook het weer speelt een rol. Als het windstil is blijven de rook en schadelijke stoffen extra lang hangen. Met een stookalert wordt dan opgeroepen geen hout te stoken.

Kijk voor meer informatie op stookwijzer.nu