Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente loopt vier ton aan boetes voor illegale vakantieverhuur mis

5 februari 2020, 12.00 uur · Aangepast 5 februari 2020, 12.50 uur · Door Redactie

De gemeente kan 400 duizend euro aan boetes voor illegale vakantieverhuur niet innen door de uitspraak die de Raad van State vorige week deed. Amsterdammers kregen de boetes omdat zij de woningverhuur aan toeristen niet bij de gemeente hadden gemeld.

AT5 / Luuk Koenen

Dat zei woonwethouder Laurens Ivens vandaag in een spoeddebat in de gemeenteraad.

De hoogste bestuursrechter, de Raad van State, zette een streep door de gemeentelijke regels voor vakantieverhuur, omdat deze onwettig zijn. Het verhuren van een woning mag volgens de landelijk geldende Huisvestingswet alleen met een vergunning van de gemeente. De door Ivens bedachte meldplicht, waarbij een vrijstelling op het landelijke verbod werd gegeven, is niet geldig.

AT5

De zaak kwam aan het rollen nadat een verhuurder van een woning een boete van 6.000 euro kreeg opgelegd, omdat zij in 2018 haar woning vijf dagen had verhuurd aan Amerikaanse toeristen. Zij had dat niet vooraf aan de gemeente gemeld. Ze vocht de boete aan en met succes. Voor haar betekende de uitspraak dat ze de boete niet hoeft te betalen, omdat de meldplicht helemaal niet door de gemeente had mogen worden opgenomen in de regels.

In totaal heeft de gemeente voor het niet melden van vakantieverhuur 134 boetes uitgeschreven van zesduizend euro per stuk. Ongeveer de helft daarvan is volgens Ivens onherroepelijk en die boetes worden dus niet kwijtgescholden. Tim Klein Haneveld van belangenvereniging Amsterdam Gastvrij vindt dat raar en onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn om ook die boetes ongedaan te maken.