Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zembla: Half miljoen ton granuliet van Amsterdams bedrijf in natuurplas Gelderland

6 februari 2020, 10.03 uur · Aangepast 6 februari 2020, 10.53 uur · Door Redactie

Tonnen aan bedrijfsafval van het Amsterdamse bedrijf Graniet Import Benelux zijn gestort in  natuurplas Over de Maas in Gelderland, dat meldt Zembla vandaag op basis van eigen onderzoek.

In de plas is een half miljoen ton aan granuliet gestort, een stof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. Hoewel ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland tegen de stort waren, werd de afvaldump er door de top van Rijkswaterstaat toch doorheen geduwd, dat blijkt uit documenten en interne mails die in handen zijn van het onderzoeksprogramma.

Geen ruimte in Westelijk Havengebied

De opslag van granuliet bij Graniet Import Benelux is voor het bedrijf een probleem, omdat er nauwelijks nog ruimte is om het afval op te slaan. Volgens ingewijden gaat het om zeker een miljoen ton dat in het Westelijk Havengebied ligt. Omdat het bedrijf het afval kwalificeert als grond en daar ook een certificaat aan hangt, kon het volgens Rijkswaterstaat in de plas gestort worden.

Maar granuliet is helemaal geen grond, zo waarschuwden de ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. Milieuchemicus Joop Harmsen zegt bij Zembla zelfs te vrezen voor de gevolgen van de stort: 'Dit materiaal moet je zeker niet storten in een ongecontroleerd systeem als zo’n plas. Je weet niet wat het effect in de toekomst zal zijn'.

Zembla heeft Bontrup, het moederbedrijf van de steenverwerker, om een reactie gevraagd. Volgens dat bedrijf heeft het ministerie granuliet als grond beoordeeld en is het bedrijf in het bezit van een geldig certificaat.