Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Nabestaanden Rinia Chitanie tevreden dat dader gedwongen wordt opgenomen

6 februari 2020, 20.15 uur · Aangepast 6 februari 2020, 21.51 uur · Door Redactie

De familie van de 68-jarige Rinia Chitanie, die vorig jaar op eerste paasdag werd verkracht en zo zwaar werd mishandeld dat ze overleed, is tevreden met de straf die aan dader Huruy G. is opgelegd. De rechtbank veroordeelde G. vanmiddag tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

AT5

Chitanie maakte op 21 april vorig jaar rond 21.00 uur een wandeling door de buurt in Buitenveldert toen ze de 20-jarige Eritrese statushouder G. tegen het lijf liep. Hij wierp haar op de grond, kleedde haar uit en verkrachtte haar, terwijl hij haar tegen haar hoofd sloeg.

Buurtbewoners die op het geschreeuw van Chitanie afkwamen, zagen hoe hij op haar hoofd stampte. Mevrouw Chitanie werd in coma het ziekenhuis binnengebracht, met gebroken oogkassen, een gebroken neusbeen, gebroken ribben en zwaar hersenletsel. Ook was ze door de mishandeling blind geworden. 

'Ontzettend veel pijn'

'Zwaar, behoorlijk zwaar', zegt broer Kenneth Chitanie na de uitspraak in de rechtbank. 'Het fundamentele recht van mijn zus, is ontnomen. Dat is het recht van leven. Dat kan ik niet beschrijven. Het doet ontzettend veel pijn binnen de familie en binnen het gezinsleven. Het is een open wond die niet makkelijk kan helen.'

G., die niet bij de uitspraak aanwezig was, had die bewuste avond zes halve liters bier gedronken en raakte op enig moment buiten zinnen. Zijn vader heeft tijdens het onderzoek verklaard dat zijn zoon gevaarlijk wordt als hij drank of cannabis gebruikt.

Psychose

Volgens deskundigen verkeerde hij op het moment van de aanval in een psychose en wordt de kans groot geacht dat hij zonder behandeling opnieuw gewelddadig zal worden. Hij is volgens deskundigen en de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn celstraf is daarom lager.

'In beginsel zou eigenlijk twaalf jaar moeten worden opgelegd', aldus persrecht Paul Waarts. 'Maar omdat meneer niet helemaal goed bij zinnen was, moet die straf lager, maar daarnaast moet hij wel behandeld worden. We moeten natuurlijk voorkomen dat het weer gebeurt.' Naar verwachting zal die behandeling lang duren.

Uitzetten

De familie van mevrouw Chitanie is tevreden met de opgelegde tbs-maatregel. Ze hopen dat G. door zijn veroordeling het land wordt uitgezet. 'Het is een asielzoeker die niet in de Nederlandse samenleving thuishoort. Het zou mij voldoening geven als deze asielzoeker het land wordt uit gezet.'

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zeven jaar en tbs met dwangverpleging tegen G. Het OM en G. hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen de straf.