Start van hoofdcontent

Stad

nl

Storm Ciara komt eraan: vooral windstoten tot 120 kilometer per uur gevaarlijk

8 februari 2020, 09.59 uur · Aangepast 8 februari 2020, 10.49 uur · Door Redactie

Morgen raast storm Ciara over de stad en alles wijst erop dat het geen flauw zuchtje wind zal worden. Met name in de avonduren kan het flink los gaan. 

Vorig jaar maart raasde er ook een storm over de stad

De storm is nu nog bij Canada en voorlopig nog wel even onderweg. Vanaf zondag 12.00 uur worden de eerste gevolgen van de storm verwacht, laat meteoroloog Rico Schröder van Weeronline weten aan AT5. De storm komt uit het zuidwesten en zorgt aan de kust voor windkracht 9. In Amsterdam zal dat 7 tot 8 zijn.

Quote

'We gaan over de 100, richting de 120 en misschien wel 130 kilometer per uur. Ook in Amsterdam'

Rico Schröder, meteoroloog Weeronline

Dat is niet zo'n uitzonderlijke windkracht. 'Wat de storm uniek maakt zijn de windstoten', zegt Schröder. In de namiddag kunnen die al oplopen tot 100 kilometer per uur. 'Tussen 18.00 uur en 22.00 uur is de storm het zwaarst. Dan gaan we over de honderd, richting de 120 en misschien wel 130 kilometer per uur. Ook in Amsterdam.'

Handen aan het stuur

De storm brengt de hele dag door regen met zich mee en in de avonduren is er ook kans op onweer. Volgens Schröder kan het gebeuren dat bomen worden ontwricht en dakpannen van de daken afwaaien. Ook waarschuwt hij automobilisten. 'Als je op de snelweg op volle snelheid met de wind mee rijdt, kan de wind tijdelijk wegvallen. Op andere plekken kunnen windstoten je van opzij opeens van de rijbaan af duwen.' 

Na 22.00 uur neemt de storm in kracht af, maar rond middernacht worden er nog steeds windstoten van 80 tot 85 kilometer per uur verwacht.