Start van hoofdcontent

Stad

nl

Storm over hoogtepunt heen: NS waarschuwt voor overlast openbaar vervoer

9 februari 2020, 08.00 uur · Aangepast 10 februari 2020, 14.45 uur
Door Redactie · Foto: ciara, storm

Vanmiddag en vanavond waren zware windstoten en veel regen door de storm Ciara. Bekijk hieronder wat de gevolgen in Amsterdam waren.

Storm Ciara
-  KNMI heeft afgeschaald naar code geel: wees alert
- De gemeente heeft vanmiddag vijf parken gesloten
- 240 vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd

22.00: Ergste van storm voorbij, maar morgen nog wel hinder

Het ergste van de storm lijkt inmiddels voorbij. De brandweer heeft het druk gehad, maar er waren geen grote incidenten. Het KNMI had tot 22.00 uur code oranje afgegeven, inmiddels is het code geel geworden. Dat betekent dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer.

De NS adviseert reizigers om morgenochtend voor vertrek de actuele reisinformatie te plannen. Mogelijk is er nog hinder als gevolg van herstelwerkzaamheden. 

21.45 uur: Paniek in vliegtuig nadat landing Schiphol vijf keer mislukt

Een vliegtuig moest vijf keer een doorstart maken op Schiphol omdat het niet kon landen. Daarna is het vliegtuig teruggegaan naar de plek van vertrek in Madrid. Dat schrijft passagier Mark Haagen op Twitter. 'Niet tof dit.'

Tegen NH Nieuws zegt hij vanaf het vliegveld in Madrid: 'Er was wel paniek: er waren dames echt hysterisch aan het gillen en er werd onwijs veel gekotst. Echt een dramatoestel.' 

20.45 uur: Brandweer: weinig omgevallen bomen, nu wel wateroverlast

De storm Ciara houdt de brandweer flink bezig en het is zeker aanpoten, zegt een woordvoerder. Maar er zijn tot nu toe geen grote incidenten voorgevallen. Ook het aantal omgevallen bomen valt mee. 'Wel krijgen we nu meer meldingen van lekkages doordat de dakbedekking is beschadigd.'

Zo meldt iemand dat er water de keuken in stroomt in een woning aan de Lindengracht. Een ander meldt dat een dakkappel is gaan lekken. 

20.10 uur: Komende uren veel regen, regen en regen

De harde windstoten gaan nu ook gepaard met forse regenval. En het einde lijkt nog niet in zicht. Volgens Buienradar zal de regen nog tot zeker 22.30 uur aanhouden. Het KNMI geeft tot 22.00 uur nog code oranje af. 

In Bos en Lommer heeft Simon zandzakken voor de deur van zijn moeders huis neergelegd zodat het water niet naar binnen kan komen. Dat is geen overbodige luxe. 'Bij hevige regenval ontstaat er altijd een grote plas. Dit helpt zeker.'

19.25 uur: Lekker zandstralen bij de Sloterplas 

Van het strand bij de Sloterplas lijkt weinig over te blijven door de harde wind. Maar over een paar maanden liggen we ongetwijfeld hier op ons handdoekje te verzuchten hoe warm het is. 

AT5

19.15 uur: 240 vluchten geannuleerd van en naar Schiphol

Schiphol laat weten dat 240 vluchten van en naar het vliegveld niet door konden gaan vanwege Ciara. Vluchten die wel gaan, zijn vaak vertraagd. 

Het aantal geannuleerde vluchten is in de afgelopen uren flink gestegen. Eerder stond de teller nog op 130 vluchten die niet door konden gaan.

18.15 uur: Gemeente adviseert om Amsterdamse Bos te mijden

De gemeente heeft tekstkarren geplaatst aan het begin van de Bosbaanweg/Nieuwe Meerlaan. De boodschap is glashelder: 'Dringend advies: Keer om'. 

17.55 uur: Boom valt op pand aan Singel

De buren zagen dat de boom in de loop van de dag steeds wankeler werd. En net nadat de gemeente arriveerde, auto's eromheen werden weggehaald, ging de boom op het Singel echt om. Dat werd op het juiste moment vastgelegd door. 'Wajoo, het staat op film!'

De schade aan het pand lijkt mee te vallen. Het pand werd ontworpen door Cees Boom, mede-ontwerper van de Stopera. 

AT5

17.30 uur: Bezorgers van Thuisbezorgd blijven binnen

Thuisbezorgd heeft besloten de eigen bezorgers niet de straat op te sturen vanwege de storm. Dat wil overigens niet zeggen dat je helemaal geen maaltijden via de bezorgdienst kan bestellen. Veel restaurants die via het platform werken, hebben zelf bezorgers.

17.15 uur: Storm raakt ook AT5

Het gebouw van AT5 en NH Nieuws komt ook niet helemaal ongeschonden door de storm. Een led-strip is losgeschoten. 

16.20 uur: Het wordt drukker bij de brandweer

Het is nog goed behapbaar, maar de brandweer krijgt het wel drukker, laat een woordvoerder weten. Tot nu toe zijn er geen grote incidenten geweest. De brandweer is vooral druk met vallende takken en wegwaaiende bouwmaterialen. 

15.30 uur: Schade aan gevel pand Marnixstraat

Een deel van de gevel van een appartementencomplex aan de Marnixstraat is vanmiddag weggewaaid. De brandweer is opgeroepen.

AT5

15.00 uur: Gedeelte Kalverstraat afgezet

In de Kalverstraat is een grote plank vanaf een pand naar beneden gewaaid. Brandweermensen zijn met een ladderwagen het dak op gegaan om te zorgen dat er niet meer spullen kunnen vallen.

Een deel van de straat is met lint afgesloten. Wel is er nog ruimte voor de voetgangers om om de afzetting heen te lopen. 

AT5

14.30 uur: Vijf parken inmiddels gesloten

Rond het middaguur zijn het Vondelpark, Erasmuspark, Wertheimpark, Sarphatipark en Amstelpark door de gemeente gesloten. Handhavers en agenten hielpen met het wegsturen van de laatste bezoekers.

AT5

14.18 uur: Zo landen vliegtuigen vandaag op Schiphol

NH Nieuws staat live bij de luchthaven.

14.11 uur: Grote boom omgevallen in Sloterdijk

De Naritaweg in Sloterdijk is geblokkeerd door een omgevallen boom. Bus 69 rijdt daardoor om. De brandweer zaagt de  boom in stukken en takelt hem weg.

In februari raasde er ook een storm over de stad

13.45 uur: Fietsen gaat niet makkelijk vandaag

AT5 wachtte de fietsers op bij de pont in Noord. 'Het is afzien, maar het is heel leuk'

AT5

13.30 uur: Tagliafico geniet van de storm

Ajax-speler Nicolás Tagliafico heeft op Instagram een video van de harde wind geplaatst. 

13.00 uur: Code oranje vervroegd

Het KNMI kondigde gisteren aan dat code oranje vanaf 16.00 uur zou gelden, maar inmiddels is besloten dat te vervroegen naar 12.00 uur in de hele provincie Noord-Holland. 'Gevaar door zware windstoten. Risico op omvallende bomen en losse takken.'

12.56 uur: Deel Westermarkt afgezet

De brandweer moest vanochtend in Amsterdam en Amstelveen al zo'n tien keer in actie komen wegens schade door de harde wind. Zo raakten er bij de taxistandplaats op de Westermarkt hekken los en kwam er een steigerdeel naar beneden. 'Ze zijn al twintig minuten bezig', zegt een omstander.

Toch is het volgens een brandweerwoordvoerder op dit moment nog 'goed te doen'. 'De storm is in een opbouwende fase.'

Foto via AT5-Whatsapp (0651190938)

12.46 uur: Hortus Botanicus dicht

De botanische tuin Hortus Botanicus, aan de Plantage Middenlaan, is vanwege de storm al dichtgegaan. 'De kassen en de bomen worden de rest van de dag in de gaten gehouden.'

12.29 uur: Mogelijk problemen met HSL

In eerste instantie leek het erop dat de HSL vanaf 13.00 uur niet meer zou rijden, maar ongeveer een kwartier later werd bekend dat de hogesnelheidslijn toch weer, beperkt, kon rijden.

11.47 uur: Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten

Wie vanmiddag de weg op gaat, moet volgens Rijkswaterstaat extra alert zijn en eventueel zijn of haar rijstijl aanpassen. 

11.44 uur: ProRail zet extra personeel in

Spoorbeheerder ProRail heeft extra incidentenbestrijders klaar staan. 'Daarnaast staan er ook extra monteurs van spooraannemers klaar om eventuele problemen zo snel mogelijk te verhelpen en zijn alle verkeersleidingsposten op volle sterkte. Bij eventuele herstelwerkzaamheden wordt altijd gekeken of de monteurs dit qua weerbeeld veilig kunnen uitvoeren.'

In een eigen liveblog houdt ProRail reizigers op de hoogte. Tot nu toe lijken er voor het treinverkeer nog geen problemen te zijn ontstaan door de storm. 

11.22 uur: Artis sluit deuren

Dierentuin Artis gaat vanwege de storm vandaag al om 14.00 uur dicht. Daarnaast worden er voorzorgsmaatregelen genomen, zo zijn sommige dieren al naar binnen gehaald. 'Ook de bomen in het park worden extra in de gaten gehouden', schrijft de dierentuin op Twitter.

10.45 uur: Parken vanmiddag dicht

Het Vondelpark, Erasmuspark, Wertheimpark, Sarphatipark en Amstelpark worden vanwege de storm door de gemeente om 14.00 uur afgesloten. Ook sluiten de sportparken Ookmeer, Sloten en Spieringhorn.

Volgens de gemeente moeten mensen alleen naar buiten gaan als het echt noodzakelijk is. 'Vermijd in ieder geval plekken met veel bomen. (...) Daarnaast kunt u uw wandeling in het Amsterdamse bos beter uitstellen tot de storm voorbij is.'

10.20 uur: Ruim honderd vluchten geannuleerd

Luchtvaartmaatschappijen KLM, Easyjet en Britisch Airways hebben ervoor gekozen om vluchten van en naar Schiphol te schrappen. Het gaat dan vooral om Europerse vluchten. 'Dat noemen ze preventief annuleren, zodat het geen verrassing op de dag zelf is en dat mensen nog kunnen omboeken', zegt een woordvoerder van Schiphol.

Met de al geannuleerde vluchten wegens het Coronavirus gaat het vandaag om ongeveer 120 geannuleerde vluchten. Mogelijk komen daar later op de dag nog meer vluchten bij.

8.30 uur: Nu al windkracht 6

Op de windkaart van Buienradar.nl is te zien dat het in en rond de stad al hard waait. 

8.16 uur: Harde wind heeft ook voordelen

Volgens een reiziger vloog het vliegtuig vanaf New York vannacht 'bizar snel' naar Schiphol. 

8.02 uur: NS waarschuwt voor vertraging

Volgens de NS kan de storm gevolgen hebben voor de dienstregeling vandaag. 'We adviseren u om de weerberichten en deze site in de gaten te houden.'

De NS verwacht dat het hoogtepunt van de storm in de provincie Noord-Holland al om 14.00 uur is.

8.00 uur: Wind neemt vanochtend al in kracht toe

Vanwege de storm heeft het KNMI voor vanmiddag en vanavond code oranje afgegeven, maar het weerbeeld wordt volgens Weeronline de hele dag door de storm bepaald. 'Vanochtend al gaat het vanuit het westen regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt daarbij geleidelijk in kracht toe.'

Overal in het land zijn windstoten van 130 kilometer per uur mogelijk. 'Bedenk dat bomen kunnen ontwortelen bij windstoten van 100 km/uur, dus de kans op schade is groot.'