Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Paradijsvogel Viktor IV dreigt in de vergetelheid te raken

10 februari 2020, 14.36 uur · Aangepast 10 februari 2020, 15.05 uur
Door Redactie · Foto: Stadsarchief

Kunstenaar en paradijsvogel Viktor IV was in de jaren '80 een begrip in de stad. Toch lijkt hij langzamerhand in de vergetelheid te raken. Doodzonde, vinden kunstkenners Jan Six en Bert Degenaar. In De Straten van Amsterdam brachten ze daarom een bezoek aan het bijzondere vrachtschip waar Viktor met zijn vrouw leefde. 

AT5

Het vrachtschip ligt nog altijd in de Amstel, vlakbij de Blauwbrug. De van oorsprong Amerikaanse Viktor woonde hier van 1963 tot 1986. 

Bijzondere verschijning

Via zijn vader kwam Six in aanraking met het werk van de kunstenaar. 'Die had zijn kantoor hier tegenover', vertelt hij. 'Het was een vrije ziel. In mijn herinnering was Viktor altijd de introductie in moderne kunst en het moderne denken. In het hier en nu.'

Ook voor Degenaar was Viktor een bijzondere verschijning. 'Zijn vrije, totaal onverstoorbare manier van leven. Dat heeft altijd een enorme indruk op me gemaakt.'

Museum

Beide mannen vinden dat de kunstenaar dan ook veel meer lof verdient. Kunstkenner Degenaar heeft het schip daarom inmiddels opgekocht. Hij hoopt er ooit een museum in te kunnen maken.

'We gaan zeker proberen om daar meer vlotten te krijgen', zegt hij. 'Maar daar hebben we wel de good will van de gemeente voor nodig. Want in de overgereguleerde hedendaagse gemeente vinden ze natuurlijk weer dat zo'n vlot daar niet mag liggen.'

'Teken van tolerantie'

Hij hoopt er samen met Monumentenzorg voor te kunnen zorgen dat het schip in ere wordt hersteld. 'Want het is voor Amsterdam wel degelijk een heel belangrijk monument.' Six beaamt dat: 'Het is een teken van tolerantie'. 

Plezier

De kunstkenners willen in het museum onder meer aandacht geven aan Viktors talent voor schilderen met letters. 'Veel kunstenaars krijgen dat eigenlijk niet voor elkaar, omdat het vaak irritant is. Maar bij Viktor lukt dat heel goed', vindt Six. 

Degenaar kan vooral ook het plezier waarderen dat terug te zien is in het werk van de kunstenaar. 'En zijn humor. Zoals Bump head here', wijst hij op een doorgang.   

Meer verhalen

En zo zijn er nog veel meer verhalen te vertellen over de kunstenaar. Want wat is precies de link tussen het ontbreken van het cijfer zes en de familie SIx in het werk van Viktor IV? Dat is allemaal te zien in De Straten van Amsterdam

AT5