Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Halsema: 'Veel meer geld nodig voor vuurwerkshows'

11 februari 2020, 20.08 uur · Aangepast 11 februari 2020, 20.25 uur · Door Redactie

Een meerderheid van de van de gemeenteraad wil volgend jaar een afsteekverbod in Amsterdam en ook burgemeester Halsema ziet dat wel zitten. Maar het huidige budget van 400.000 euro voor het organiseren van alternatieve vieringen, is volgens haar bij lange na niet voldoende.

Dat schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad over hoe een lokaal afsteekverbod georganiseerd moet worden. 

Welkome stap

Halsema ziet het als een welkome stap dat de landelijke politiek een vuurwerkverbod overweegt, maar er is geen zekerheid dat dit lukt. De regelgeving hierover moet nog doorgevoerd worden. Toch wil Amsterdam komend jaar in ieder geval al een afsteekverbod invoeren. 

Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Als er nog geen vuurwerkverbod is, zal de handhaving op het niet mogen afsteken van vuurwerk ondoenlijk zijn, denkt de burgemeester. 'Het is de vraag of het dan wel verantwoord en effectief is om een lokaal afsteekverbod strikt te handhaven', schrijft ze.

Vuurwerkwinkel afbouwen

Wel wil de gemeente samen met de Omgevingsdienst onderzoeken hoe het aantal vuurwerkwinkels kan worden afgebouwd. Zo kan er alsnog 'een uiterste inspanning' worden geleverd om het afsteekverbod te handhaven. 

Als een vuurwerkverbod er dit jaar wél doorkomt, zal de jaarwisseling nog steeds niet vlekkeloos verlopen, denkt ze. De gemeente houdt er rekening mee dat een afsteekverbod effect zal hebben, maar dat raddraaiers niet meteen geneigd zullen zijn om zich eraan te houden. 

Meer alternatieve vieringen

Halsema vindt dat er hoe dan ook meer alternatieve vieringen georganiseerd moeten worden. Maar ook dat is een ingewikkeld vraagstuk: 'Wat een aantrekkelijk alternatief is voor de één, is dat niet voor de ander. Niet iedereen heeft zin om tijdens de jaarwisseling op zijn fiets te stappen om naar een georganiseerde viering te gaan kijken', schrijft ze. 

Daarom moeten er in meerdere stadsdelen en buurten kleinere an grotere vieringen worden georganiseerd. Dat kan zijn met een vuurwerkshow, maar ook met een kinderprogramma, muziek, cabaret of met initiatieven vanuit de buurt. De gemeente zegt goede ervaringen te hebben met initiatieven in Floradorp en de Zuidas.

Prijskaartje

Daar hangt wel een veel groter prijskaartje aan.  'Ons huidige budget van 400.000 euro is bij lange na niet voldoende om de ambities te realiseren. Er zal tijdig substantieel extra budget nodig zijn', schrijft ze. Aan hoeveel euro ze denkt, is onbekend.