112

Verstuurder van de bombrieven eist bedrag in bitcoins

12 februari 2020, 14.16 uur · Aangepast 12 februari 2020, 18.39 uur · Door Redactie

Whatsapp

Degene die de vanochtend ontplofte bombrief stuurde naar een postsorteercentrum van ABN AMRO in Sloterdijk, eist een bedrag in bitcoins.

Dat bevestigt de politie na berichtgeving van De Telegraaf. Er zijn de afgelopen maanden meerdere bombrieven verstuurd. In al die gevallen was er ook sprake van een 'afpersingsmotief' en werden er bitcoins geëist. Mocht er niet betaald worden, dan zouden er volgens de afzender meer bombrieven volgen.

Iets anders

Het lijkt erop dat de brieven zijn verstuurd door dezelfde persoon, maar zeker is dat nog steeds niet. 'De afzender die op de brieven staat is de ene keer het CIB en de andere keer iets anders. We gaan ervan uit dat er een verband is, maar ik kan het niet volledig hardmaken', zegt een politiewoordvoerder. 

Een medewerker van het postsorteercentrum maakte de brief vanmorgen open. Daarna hoorde hij een sissend geluid en vond er een kleine explosie plaats. De knal zou vergelijkbaar zijn geweest met een rotje. 'Maar mocht je die brief in je handen hebben dan kan er wel degelijk letsel ontstaan', zei de woordvoerder vanmorgen. 

Kerkrade

Vanmorgen explodeerde er ook in Kerkrade een bombrief. Daarnaast is er een paar uur later vermoedelijk een bombrief gevonden in Maastricht. 

Ongeveer anderhalve maand geleden werden er al meerdere bombrieven bij bedrijven in Amsterdam bezorgd. Toen stond het logo van het Centraal Invorderings Bureau (CIB), dat zelf niks met de afpersingen te maken heeft, op de envelop. Dat was dit keer dus niet zo. 

Whatsapp