Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsbestuur wil vergunningstelsel voor vakantieverhuur

13 februari 2020, 11.07 uur · Aangepast 13 februari 2020, 11.20 uur · Door Redactie

Amsterdam krijgt een vergunningstelsel voor vakantieverhuur, dat heeft Woonwethouder Laurens Ivens vandaag aan de gemeenteraad laten weten. Met het vergunningstelsel wil het stadsbestuur een eind maken aan de onzekere situatie rond de toeristische verhuur van woningen via platformen als Airbnb en Booking.com. 

Eind januari oordeelde de Raad van State (RvS) dat de door Amsterdam ingestelde meldingsplicht voor vakantieverhuur geen goede uitvoering is van de Huisvestingswet. Vakantieverhuur zonder vergunning is daarom niet toegestaan.

Wet toeristische verhuur

Naar eigen zeggen heeft Ivens twee opties. De eerste is dat hij wacht op landelijke wetgeving uit Den Haag. Daar wordt momenteel gewerkt aan de Wet toeristische verhuur. Met die wet kan de gemeente vakantieverhuurders dwingen om een registratienummer op te vragen, die in de verhuuradvertentie moet worden opgenomen. Ook kan de gemeente extra voorwaarden stellen aan de verhuurders die een dergelijk nummer opvragen. 

Het grote probleem is dat die wet op zijn vroegst op 1 juli van dit jaar verwacht wordt. Omdat de Tweede Kamer en gemeenten nog veel vragen hebben, bestaat de kans dat die datum niet gehaald wordt, zo denkt Ivens. Intussen blijft dan een onzekere situatie voortduren, waarin de gemeente verwacht dat er een risico is op rechtszaken van ontevreden burgers. 

En daarom kiest hij voor de tweede mogelijkheid: zo snel mogelijk een vergunningstelsel invoeren voor Amsterdam. Met een vergunningsysteem voor vakantieverhuur wordt de Huisvestingswet niet langer overtreden en kunnen woningen legaal verhuurd worden aan toeristen. Maar dan wel onder de voorwaarden van de gemeente.

Geen boetes

Zo mogen woningen niet langer dan dertig dagen per jaar verhuurd worden, mogen er maximaal vier toeristen verblijven, moet de verhuurder de hoofdbewoner zijn en mag het niet gaan om een corporatiewoning. Verhuurders die zich nu al aan die regels houden hoeven ook de komende tijd niet te vrezen voor boetes van de gemeente.

Met de invoering van het vergunningstelsel wil het stadsbestuur ook werk maken van het verhuurverbod in sommige wijken. In het voorjaar denkt Ivens die plannen concreet te kunnen maken, dan zal ook duidelijk worden voor welke wijken het verbod moet gaan gelden.

Het vergunningstelsel moet zo snel mogelijk worden ingevoerd. De wethouder laat in een brief weten dat dat een 'grote inspanning' zal vergen. Op het moment wordt uitgezocht hoe dat stelsel eruit moet komen te zien. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een wijziging van de Huisvestingsverordening.