Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jongeren met psychische problemen na behandeling in Amsterdam weer terug naar de regio

15 februari 2020, 13.30 uur · Door Redactie

De gemeente Amsterdam wil nieuwe afspraken maken met de regio over de huisvesting van jongeren met psychische problemen. De afspraken moeten ervoor zorgen dat de jongeren die vanuit de regio in Amsterdamse opvanglocaties zitten, na de behandeling weer terug gaan naar waar ze vandaan komen. 

De gemeente Amsterdam regelt de verdeling van de woningen voor mensen die na beschermd wonen of maatschappelijke opvang weer op zichzelf gaan wonen. Joost van Ravesteyn, hoofd woonruimteverdeling en toewijzing van de gemeente Amsterdam, vertelt aan AT5’s Bouw Woon Leef dat er nieuwe afspraken met de regio worden gemaakt.

Deze regeling houdt in dat jongeren na beschermd wonen weer woonruimte in de gemeente krijgen waar ze vandaan komen, mits ze daar nog een netwerk hebben. Zo niet, dan gaat de gemeente een woning in Amsterdam voor ze zoeken. 

Dit gaat vooral over jongeren uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen. Zij hebben over het algemeen psychische problemen gehad. Van Ravesteyn benadrukt dat het een wisselwerking is: ‘Wij kunnen mensen in de regio kwijt en we vangen ook mensen uit de regio op in Amsterdam.’

Huisvestingsbeleid in Amsterdam

Met het ‘programma huisvesting kwetsbare groepen’ heeft de gemeente Amsterdam de samenwerking met zorgaanbieders en woningcorporaties versterkt. Samen zorgen zij ervoor dat kwetsbare groepen die uit de opvang komen sneller een woonruimte krijgen op een gepaste plek.

Ieder jaar komen er ongeveer 6000 sociale huurwoningen vrij waarvan 1800 woningen te verdelen zijn onder mensen uit ‘kwetsbare groepen’. Deze mensen hebben vaak meerdere problemen tegelijk, bijvoorbeeld met financiën, wonen, werk, lichamelijke of geestelijke gezondheid of huiselijke relaties.

Bij de toewijzing van de woningen wordt rekening gehouden met de situatie in de wijk met betrekking tot kwetsbare groepen. Van Ravesteyn: ‘We kijken heel gedetailleerd, in welke straat of welk blok gaat het nu mis. Daar houden wij en de corporaties rekening mee met de plaatsing van de groepen.'

Quote

'Er wordt echt op huisnummer niveau gekeken, welke persoon waar goed zou kunnen wonen’

Joost van Ravesteyn, gemeente amsterdam

Het Leger des Heils is blij met het 'programma huisvesting kwetsbare groepen' waardoor zij maandelijks op een vast aantal beschikbare woningen kunnen rekenen. Als zorgaanbieder hebben zij gedurende twee jaar het huurcontract van hun cliënten in beheer, die onder strikte voorwaarden daar mogen wonen.

De cliënt moet aan zijn of haar schulden werken, rekeningen en huur betalen en geen overlast geven aan andere bewoners. Katia Maas, Leger des Heils: ‘Als dat twee jaar goed gaat en je geen zorg meer nodig hebt, dan mag je het weer helemaal zelf doen.’

Deze maand onderzoekt Bouw Woon Leef de opvang voor hulpbehoevenden. 

Bekijk meer video's over de barmhartige stad op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.