Start van hoofdcontent

Stad

nl

Naomie Pieter is Roze Lieverdje 2020

14 februari 2020, 22.35 uur · Door Redactie

Naomie Pieter is vanavond uitgeroepen tot het Roze Lieverdje 2020. Ze krijgt de prijs vanwege haar jarenlange inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap, de zwarte en gekleurde gemeenschap.

Genomineerden (v.l.n.r.): Hans Verhoeven, Alejandra Ortiz, Naomie Pieter, Adrie van Diemen, Peter van Manen

Het Roze Lieverdje wordt om de twee jaar uitgereikt aan een Amsterdammer die zich buitengewoon inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap. De prijs werd vanavond in VondelCS uitgereikt door wethouder Touria Meliani.

Juryvoorzitter Ruud Douma (Dolly Bellefleur) zegt over Pieter: 'Queer, antiracistisch en performancekunstenaar. Naomie is het allemaal. Maar misschien is ze wel het meest een activist. Waarbij ze de lol in het activisme binnen de zwarte LHBTIQ+ -gemeenschap belangrijk vindt. Zoals bij haar queer dancehall-feest Pon Di Pride.'

Favoriete kandidaat

Online stemden zo'n 1500 mensen op hun favoriete kandidaat uit vijf genomineerden. Samen met het oordeel van de jury kwam Naomie Pieter als winnaar uit de bus. Ze mag zich na het behalen van de prijs het achtste Roze Lieverdje van Amsterdam noemen.

Het Lieverdje verwijst naar het standbeeld op het Spui van een Amsterdams straatjongetje met een gouden hart. De prijs is een initiatief van GroenLinks.