Start van hoofdcontent

Stad

nl

Luchtverkeersleiding liet zestien vliegtuigen landen op gesloten baan Schiphol

16 februari 2020, 10.48 uur · Aangepast 16 februari 2020, 15.35 uur · Door Redactie

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft in januari zestien vliegtuigen achter elkaar laten landen op een gesloten Zwanenburgbaan op Schiphol. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders pas doorhadden dat de landingsbaan nog niet vrijgegeven was. 

Luchtverkeersleiding Nederland

Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. De vliegtuigen moesten uitwijken naar de Zwanenburgbaan, omdat de Buitenveldertbaan bezet werd door een vliegtuig dat was geland met veiligheidspin in het landingsgestel.

Opnames van de verkeerstoren op 18 januari laten horen dat een vliegtuig vijftig meter boven de Zwanenburgbaan hing, toen de piloten opdracht kregen om door te starten. Toen waren er dus al zestien vliegtuigen geland. 

Daarna ging de baan alsnog open. Volgens LVNL is er geen gevaarlijke situatie ontstaan en was er geen risico dat de vliegtuigen zouden botsen. 

Kort geding

Inmiddels heeft de LVNL zondagmiddag laten weten de regionale omroep NH voor de rechter te willen slepen vanwege het publiceren van het radioverkeer. De LVNL beroept zich op een Europese Verordening, waarin zou staan dat voorvallen tussen de verkeerstoren en een vliegtuig niet opnieuw mogen worden uitgezonden.

NH zegt dat dit uit een openbare bron komt en voor iedereen te beluisteren is op het internet. De omroep heeft de LVNL om verdere onderbouwing van hun standpunten gevraagd.